Jeffrey van Maanen op het veld van Saestum.
Jeffrey van Maanen op het veld van Saestum. Stan Bos

Jeffrey van Maanen: ‘Met Saestum naar de derde klasse’

2 maart 2022 om 10:18 Overig

ZEIST Voor aanvoerder Jeffrey van Maanen (27) van de Zeister voetbalclub Saestum is het een bijzonder jaar. Met zijn club is de centrale verdediger op jacht naar de derde klasse, hij begon aan een nieuwe baan in een leidinggevende functie en in juni werd hij vader. ,,Er is altijd iemand blij als je thuiskomt.”


door Stan Bos

Een appje van Jeffrey van Maanen: ‘Ben er over vijf minuten’. Voor de aanvoerder van Saestum is het een drukke tijd. Vorige maand begon hij als businessmanager bij een Amsterdamse bedrijf. Met zijn 27 lentes is het een flinke verantwoordelijkheid om achttien man aan te sturen. Bij Van Maanen zitten de leiderschapskwaliteiten in zijn genen. ,,Toen ik op mijn zeventiende de vakken vulde bij Albert Heijn, was ik na een half jaar teamleider. Op mijn achttiende was ik aanvoerder van Saestum. Ik heb er nooit om gevraagd.”

Parallellen tussen zijn maatschappelijke carrière en het aanvoerderschap van de vierdeklasser uit Zeist zijn er zeker te trekken. ,,Ik geloof heel erg in leading by example”, doceert Van Maanen in de Saestum-kantine. ,,Je moet altijd het goede voorbeeld geven. Dus op tijd zijn en je stinkende best doen, zodat je jezelf niets kwalijk kunt nemen. Kijk, als ik tijdens de trainingen de kantjes er vanaf loop, kun je niet van een medespeler eisen dat hij wel zijn uiterste best doet.”
Van Maanen is blij dat de voetbalcompetitie is hervat. Maandenlang hield de omikronvariant de sportvelden gesloten. De captain miste zijn wekelijkse ritme van trainingen en wedstrijden. ,,Het is niet zo dat ik nu nog van mijn ouders op voetbal móet. Voor mij is het een uitlaatklep, zeker in combinatie met mijn werk. Ik heb het heel erg gemist, want je voetbalt omdat je het superleuk vindt. Ook aan mijn ploeggenoten merk ik dat iedereen het heel fijn vindt om weer op het veld te staan.”

Voor Saestum is het sowieso een interessante tijd. Twee jaar geleden speelde de hoofdmacht nog op zondag in de derde klasse. De stap naar de zaterdag bevalt goed, vooral omdat tegenstanders veel meer dan voorheen een regionaal karakter hebben. ,,Op zondag bestond onze poule voor de helft uit tegenstanders uit Arnhem of Ede. Dus moesten we om de week die kant op. Daar hebben wij veel minder mee dan ploegen uit Utrecht, Amersfoort of Soesterberg. Ook voor de kantine-omzet zijn de streekderby’s veel leuker. Je merkt dat spelers op zaterdag veel langer blijven hangen. Als je op maandag moet werken, dan wordt het lastig om op zondag met z’n allen door te zakken.”

PROMOTIE

De sportieve uitdaging ligt ‘m voor Van Maanen en Saestum vooral om zo snel mogelijk uit de vierde klasse te komen, maar de vijfde plaats geeft op dit moment geen zicht op directe promotie. Van Maanen kan die stroeve start wel verklaren. ,,We begonnen het seizoen zonder voorhoedespelers. Die hebben we nu wel, dus raken we als team steeds beter op elkaar ingespeeld. We spelen heel aanvallend, dus krijgen we ook tegendoelpunten. Zolang we er zelf vier maken, is het niet erg dat de tegenstander er ook twee binnenschiet.”
Voor Van Maanen is het op persoonlijk vlak een bijzonder jaar. Afgelopen juni beviel zijn vriendin van dochter Mae. Het vaderschap noemt hij ‘het mooiste dat er is’. ,,In het begin is het allemaal nog onwerkelijk. Toen ze er was, hoorde ze er ook meteen bij. Ineens ben je geen stel meer, maar een gezin. Het is hartstikke leuk. Mae is een vrolijk kind. Er is altijd iemand blij als je thuiskomt. Voor mij was het altijd een droom: als ik een vaste baan zou hebben en een huis, dan wilde ik graag voor mijn dertigste vader worden. Je hebt nu nog een andere reden om ’s ochtends je bed uit te komen. Het verantwoordelijkheidsgevoel is extra aangewakkerd. Ik ben een tevreden man.”

Die tevredenheid neemt de komende maanden toe als Saestum in staat is sportieve potten te breken. De stip aan de horizon voor de Zeister voetbalclub is een plek in de tweede klasse. ,,Eerst moeten we maar eens in de derde klasse zien te komen. Je ziet aan meer clubs dat het best lastig is om je door die vierde klasse te vechten. Door de verschuiving van zondag naar zaterdag zitten er goede clubs tussen. Als wij de nacompetitie halen, ben ik tevreden. Aan het groepsgevoel merk ik dat het team dat ook heel graag wil. Als we dan via de nacompetitie promoveren, zou het helemaal mooi zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie