Philip Ties in actie namens Jonathan.
Philip Ties in actie namens Jonathan. Foto: VV Jonathan

Philip Ties: ‘Alles is vrijblijvender’

23 februari 2022 om 10:42 Voetbal

Philip Ties (35) voetbalde jarenlang in de top van het amateurvoetbal. Afgelopen zomer streek de aanvaller tot veler verrassing neer bij zaterdagderdeklasser Jonathan uit Zeist. Aan zijn fanatisme zal het niet liggen. ,,Als ik eenmaal op dat veld sta, wil ik winnen.”

door Stan Bos

Zeist - Bijna twintig jaar voetbalde Philip Ties in de top van het amateurvoetbal. Drie keer in de week trainen en voetballen op zaterdag. Als hij thuis kwam uit zijn werk, stond zijn eten klaar en trok de businessmanager in de detacheringswereld de deur achter zich dicht om te gaan trainen. ‘s Avonds laat kwam hij pas thuis. ,,Mijn vriendin wist niet beter”, vertelt Ties over zijn tijd bij onder meer GVVV, Spakenburg en HHC Hardenberg. ,,Het werd tijd voor wat anders.”

AFGEZWAAID

Dus zwaaide Ties afgelopen zomer af bij GVVV uit Veenendaal. Een afscheid in stijl bij de club op het hoogste amateurniveau viel in duigen, omdat de coronamaatregelen een soepel competitie-einde onmogelijk maakten. De keuze om te stoppen bij GVVV was bewust. ,,Twee seizoenen corona, ik was er wel klaar mee. Ik kreeg genoeg van drie keer per week trainen zonder wedstrijden te spelen.”
De keuze voor derdeklasser Jonathan uit Zeist lag voor de inwoner van Bunnik redelijk voor de hand. Hij sprak erover met de Jonathan-spelers Alexander Prent en Roy Versluis, voordat hij zijn jawoord gaf. Hoewel Ties zich thuis voelt op het sportpark Achter ‘t Slot is het gewenningsproces om vijf niveaus lager te acteren niet achter de rug. ,,Alles is vrijblijvender. Ik was twintig jaar gewend om te voetballen met spelers die goed betaald krijgen. Iedereen was er altijd, want voetbal was hoofdzaak. Op dit niveau is voetbal bijzaak, want als iemand iets heeft voor zijn studie, dan is hij er niet. Maar als ik eenmaal op dat veld sta, wil ik winnen. Ik kan chagrijnig zijn als ik een trainingspartijtje verlies.”

We hebben goede spelers en een paar echte talenten

Dat neemt niet weg dat Ties goed is opgevangen in een leuk team. ,,We hebben goede spelers en een paar echte talenten. In de breedte kan het nog wat sterker, want als er een paar jongens niet zijn, verandert het niveau. Jonathan wil graag omhoog, ik vind het leuk om daar mijn steentje aan bij te dragen.” Toch wordt het geen eenvoudige klus die stap naar de tweede klasse maken. Koploper CJVV heeft één punt meer en steekt Jonathan tot nu toe de loef af. ,,Zij zijn de enigen die het ons echt lastig hebben gemaakt. Door onze eigen fouten verloren we daar, maar we krijgen ze hier thuis nog een keer voor een herkansing.”

WESTERBORK

De in het Drentse Westerbork geboren Ties nestelde zich zeven jaar geleden in deze omgeving. Eerst in Utrecht, vier jaar geleden verhuisde hij naar Bunnik. De afstand naar zijn familie en vrienden in Drenthe is groot, toch aardde hij snel in het midden van het land. ,,Het ligt er ook aan hoe je bent als persoon. Kijk, ik had nooit gedacht dat ik hier zou komen wonen en helemaal niet dat ik hier zou blijven, maar we hebben het goed in Bunnik. Onze kinderen gaan hier naar school en hebben het naar hun zin. De faciliteiten zijn prima. Ik durf zelfs te zeggen dat ze beter zijn dan in Drenthe.”
Ondertussen is trainer Rob Zomer van Jonathan blij met de inbreng van Ties. ,,Het is geweldig dat een topamateurvoetballer bij ons wilde voetballen”, aldus de coach. ,,Daar hebben wij gewoon veel geluk mee gehad. Philip brengt veel tijdens wedstrijden en trainingen, ook in de coaching. Een sociale jongen ook. Hij staat als eerste op het veld en komt er als laatste vanaf. Philip is topfit. Ik hoop dat hij na dit seizoen nog één of twee jaar voor ons blijft spelen, maar hij is 35 jaar. Er komt natuurlijk een keer een einde aan.”

Hoelang Ties nog blijft voetballen, weet hij niet. Het kan zomaar zijn laatste seizoen zijn, maar nog een jaar langer door op selectieniveau is ook een optie. ,,Ik ben er eerlijk gezegd niet zo mee bezig. Eén ding is zeker: naar een andere club ga ik niet.”
De kans dat hij na zijn actieve voetballoopbaan in het wereldje actief blijft, is groot. Over een functie moet nog nadenken. ,,Ik heb mooie jaren gehad in de top van het amateurvoetbal, waar ik veel vrienden aan heb overgehouden en relaties heb opgebouwd. Het zou zonde zijn als ik daar niets mee doe. Daarom denk ik dat ik in de toekomst zeker iets kan betekenen voor een club of organisatie.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie