Afbeelding
(c)

Zeist Russisch gasvrij?

11 maart 2022 om 21:36 Overig

Politiek wil van Gazpromcontract af: gemeente onderzoekt nog

ZEIST Kan en wil de gemeente Zeist af van het contract met Russisch staats-gasbedrijf Gazprom? Het CDA en Seyst.nu hebben daar los van elkaar al vragen over gesteld aan het college van B en W. De gemeente is er nog niet uit, zegt een woordvoerder. ,,Het contract met Gazprom loopt tot 31 december 2022. We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden, om een goed doordacht besluit te kunnen nemen over wel of niet opzeggen.’’

De lijsttrekkers van de partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen lijken het er over eens dat Zeist geen Russisch gas zou moeten afnemen. Het CDA wil graag eerst de consequenties overzien voor ze een definitief standpunt innemen over beëindiging van het lopende contract en wacht op de gemeente, zegt Marcel Fluitman. 

Ook de VVD wil op zo kort mogelijk termijn weten wat de gevolgen zijn, meldt Water van Dijk. De partij hoopt Gazprom structureel uit Zeist te kunnen weren. 

D66-lijsttrekker Hafid Boutahar wil de bestaande afspraken zo snel mogelijk ontbinden en meer inzetten op verduurzaming en het afbouwen van gasverbruik. 

GroenLinks is ook voorstander van beëindiging, zelfs als daar een prijs voor betaald moet worden, zegt Roel van Nieuwstadt. 

Wouter Catsburg (ChristenUnie-SGP) wil een signaal afgeven en nu eigen verantwoordelijkheid nemen. Ook als het geld kost. 

Jan Bredius van NieuwDemocratischZeist is niet bang voor extra kosten, want het contract kan opgezegd worden omdat Gazprom mensenrechtenschendingen mogelijk maakt en daarom zal er geen boete in rekening kunnen worden gebracht. Extra kosten komen alleen uit een nieuw contract tegen een hogere gasprijs en dat vindt hij acceptabel. 

Bert van Oorschot van nieuwkomer 50Plus Zeist ziet ook mogelijkheden om het contract direct boetevrij te beëindigen. 

Wilma Breddels (PvdA) wil met onmiddellijke ingang opzeggen en de mensen die daardoor schade ondervinden compenseren. 

De SP vraagt zich bij monde van David Tompot af of het wel mogelijk is als lokale overheid te kunnen kiezen voor gas dat niet vanuit Rusland geleverd wordt. 

Zeister Belang waarschuwt voor een versnipperd landschap en vindt dat het wel of niet opzeggen het resultaat van landelijke afspraken moet zijn.

Seyst.nu vraagt het college of er zonder financiële gevolgen ook gas van andere leveranciers gekocht kan worden.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie