Afbeelding
Pixabay

Meeste woningen in Zeist slecht geisoleerd

14 mei 2023 om 21:56 Duurzaamheid Duurzaam Zeist

ZEIST / REGIO De gemeente Zeist staat op de derde plek van slechtst geïsoleerde huizen van de provincie Utrecht, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog ruim 1 op de 14 huizen in de provincie Utrecht extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. 

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In de provincie Utrecht blijkt 7,3% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is lager dan het landelijk gemiddelde van 8,2%. 

Er zijn maar twee provincies die het beter doen: Flevoland en Noord-Brabant. Hier heeft respectievelijk 0,8% en 6,3% van de huizen energielabel F of G.

Zeist heeft veel slecht geïsoleerde huizen

Lokaal zijn de uitschieters nog groter binnen de provincie. In Zeist heeft bijvoorbeeld zelfs 12,5 % van de woningen energielabel F of G. Alleen Baarn en De Bilt doen het nog slechter. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

  • Baarn: 13,4% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • De Bilt: 13% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Zeist: 12,5% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Soest: 11,4% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Rhenen: 11,3% van de woningen is slecht geïsoleerd

Meer dan de helft van de woningen is energiezuinig, Houten koploper 

Er is ook beter nieuws. 52,6% van de Utrechtse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper binnen de provincie is Houten: hier is momenteel al 69,3% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Renswoude (65%) en IJsselstein (64,1%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

Voor dit onderzoek zijn uiteraard wel alleen de woningen met een geldig energielabel meegenomen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie