Afbeelding
Pexels

Zeist in Top 5 gemeenten met meeste bezwaren WOZ-waarde

5 april 2023 om 08:08 Wonen

ZEIST / REGIO Vorig jaar werd in de provincie Utrecht 19.000 keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Dit komt neer op 1 op de 32 woningen. Dit aantal ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde (2,3%). Het vaakst werd WOZ-bezwaar gemaakt door inwoners van de provinciale hoofdstad, Amersfoort en Veenendaal. Zeist staat op de vijfde plaats, na Vijfheerenlanden. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het CBS, COELO en de Waarderingskamer.


Elk jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van koopwoningen. Met behulp van deze waardeschatting bepalen zij hoeveel gemeentelijke belasting je betaalt. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Je kunt dan tot 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente. De uiterste bezwaardatum in Zeist ligt dit jaar op 8 april.

STIJGING

Is de WOZ stevig verhoogd, dan neemt ook het aantal bezwaren toe. In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging bijna 10%. Bij de huizen waar de WOZ meer steeg dan 12,5% werd ruim een kwart meer bezwaar gemaakt dan het landelijk gemiddelde.
Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer: ,,Dit jaar is de gemiddelde stijging maar liefst 17%. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.” De definitieve bezwaarcijfers van 2023 worden duidelijk nadat alle bezwaren zijn gemaakt.

TOP 5

De gemeente Utrecht was koploper bezwaar maken. Door 5.036 woningeigenaren werd hier vorig jaar de WOZ-waarde betwist. De top 5 gemeenten in Utrecht waar het vaakst bezwaar werd gemaakt:
Utrecht (stad): 5.036 keer bezwaar aangetekend

Amersfoort: 1.469 keer bezwaar aangetekend 

Veenendaal: 1.425 keer bezwaar aangetekend

Vijfheerenlanden: 1.280 keer bezwaar aangetekend

Zeist: 1.044 keer bezwaar aangetekend

Op de onderzoekspagina vind je alle cijfers over het aantal bezwaren en de stijging van de gemiddelde WOZ-waarde.

BELASTINGVERLAGING

Bijna alle Utrechtse gemeenten hebben het tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) dit jaar verlaagd. Deze daling weegt echter niet op tegen de sterke WOZ-stijging, waardoor veel inwoners er alsnog op achteruitgaan. In 2023 betalen Utrechters gemiddeld € 29,49 meer OZB dan een jaar eerder.
Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in de provinciale hoofdstad Utrecht de sterkste stijging: gemiddeld betalen inwoners hier € 65,79 meer dan vorig jaar. Ook in Eemnes (+ € 61,03), Woerden (+ € 42,87) en Oudewater (+ € 33,36) leggen woningeigenaren veel meer neer voor de onroerende zaakbelasting.

KOSTENPOSTEN 

De WOZ wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen.
Zo gebruiken gemeenten de WOZ voor de OZB (onroerende zaakbelasting) en soms de rioolheffing. De belastingdienst gebruikt de WOZ bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait). Een hogere WOZ heeft dus invloed op verschillende kostenposten.
Hypotheekexpert Marga Lankreijer: ,,Na ontvangst van de nieuwe WOZ-waarde heeft een woningeigenaar zes weken de tijd om bezwaar te maken. Goed om te weten: een hogere WOZ hoeft niet per se nadelig te zijn. Je kan namelijk in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Let op, dit kan niet bij NHG, want daarvoor geldt al de laagste rente.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie