Afbeelding

Woningen met zonnepanelen in Zeist stijgt in 2022 met 42,8%

24 juni 2023 om 15:35 Duurzaamheid

ZEIST / UTRECHT In de provincie Utrecht nam het aantal woningen met zonnepanelen vorig jaar met 34 procent toe ten opzichte van 2021. De grootste stijging werd gerealiseerd in de gemeente Renswoude. Daar leidde de energiecrisis tot liefst 59,9 procent meer huizen met zonnepanelen dan een jaar ervoor. 

Ook in Bunschoten en IJsselstein ging het hard, terwijl de stijging in Eemnes en Amersfoort enigszins achterbleef. 

Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van recent gepubliceerde CBS-cijfers. In Zeist nam het aantal woningen met zonnepanelen in 2022 met 42,8% toe ten opzichte van 2021. Inmiddels heeft 21.4% van de woningen in Zeist zonnepanelen. In totaal gaat het om 6433 woningen met een totaal vermogen van 22962kW.

Klik op de kaart voor een vergrote en interactieve weergave.Hoewel de toename in Renswoude het grootst was, is dit niet de gemeente met het hoogste percentage zonnedaken. Dat is namelijk Eemnes, waar inmiddels 40,6 procent van alle woningen over zonnepanelen beschikt. Ook in Woudenberg en Bunnik gaat dit percentage richting de 40 procent. Met name de gemeenten Utrecht en de Bilt blijven in dit opzicht wat achter: hier wekt respectievelijk 18,8 en 19,5 procent van de woningen eigen stroom op. Die relatief lage percentages hebben er volgens Zonneplan mee te maken dat deze gemeenten relatief veel appartementen kennen, waardoor bewoners niet zelf kunnen kiezen voor zonnepanelen, maar afhankelijk zijn van de verhuurder of VvE.

BUITEN DE RANDSTAD

Dat laatste vertaalt zich ook landelijk gezien door. Al jaren is het percentage huizen met zonnepanelen in de provincies buiten de Randstad namelijk het grootst. Met name de noordelijke provincies en Zeeland wekken relatief gezien erg veel zonnestroom op. Dat zijn dan ook de provincies met veel geschikte daken. Wel heeft er afgelopen jaar een kleine verschuiving plaatsgevonden. Waar de top-5 in 2021 nog (in deze volgorde) bestond uit Drenthe, Friesland, Zeeland, Limburg en Groningen, wisselden in 2022 Friesland en Zeeland van positie en hetzelfde gold voor Limburg en Groningen. Zuid-Holland was en blijft hekkensluiter.

GENORMALISEERD

Als gevolg van de energiecrisis nam de vraag naar zonnepanelen vorig jaar buitenproportionele vormen aan. Wachttijden liepen op tot soms wel bijna een jaar. En hoewel de interesse in zonnepanelen nog altijd groot is vergeleken met de jaren voor 2022 is de vraag wel weer wat genormaliseerd, zegt Zonneplan. In sommige regio’s kan alweer binnen acht weken geïnstalleerd worden, in andere regio’s gaat het nog altijd om zo’n zes maanden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie