Bosbrand gefotografeerd vanuit volgauto.
Bosbrand gefotografeerd vanuit volgauto. Jorrit Lousberg

Nuna 12 na 750 km op tweede positie achter Belgen

22 oktober 2023 om 10:38 Duurzaamheid

ELLIOTT, AUSTRALIË Op de eerste dag van de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap zonneracen, kreeg het Brunel Solar Team wederom te maken met een flinke bosbrand langs de weg. Vorige week werd om dezelfde reden al een testdag afgelast. 

Het lijkt erop dat de branden zomaar een belangrijke rol in de strijd om de wereldtitel kunnen gaan spelen. In tegenstelling tot de testdag hoefde de challenge vandaag niet stilgelegd te worden. Na dag één leggen de Delftse studenten beslag op de tweede plek, achter de regerende wereldkampioenen uit België.

Het bushfire season is in volle gang in Australië; het land wordt geteisterd door bosbranden. Ook de Delftse studenten die vandaag begonnen zijn aan hun reis door de outback worden ermee geconfronteerd. Een indrukwekkende ervaring, aldus coureur Ben Onland: “We zien wel vaker rook onderweg, maar nu was het wel erg veel. We zagen de rook al van een paar kilometer afstand. Hierdoor werd mijn zicht steeds slechter. In de verte zag ik opeens ook echt vlammen. Heel heftig om van zo dichtbij mee te maken.”

PROTOCOLLEN

De bosbranden benadrukken het belang van de strikte protocollen die gelden tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. Deze protocollen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat alle teamleden en coureurs in veiligheid kunnen worden gebracht in geval van een dreigende situatie. Daarbij heeft het team voortdurend nauw contact met de organisatie van het evenement. De Bridgestone World Solar Challenge heeft een aantal zogenaamde safety officers die met de route meerijden om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.

CHAOTISCHE START

Vanochtend om 8 uur stipt begon de eerste zonneauto aan de ruim 3000 kilometer lange challenge. Dag één staat vaak in het teken van het zoeken naar inhaalmogelijkheden. In de eerste kilometers van de route is inhalen erg lastig. De Stuart Highway, het strijdtoneel van de World Solar Challenge, is namelijk op de meeste stukken slechts éénbaans. Teams moeten niet alleen rekening houden met andere zonneauto’s, maar ook met zogeheten road trains, vrachtwagens van soms wel vijftig meter lang. Op dag één slaagde het Brunel Solar Team erin om één positie te stijgen in het klassement door het Duitse team uit Aken in te halen. Het team heeft nu zo’n 750 kilometer afgelegd.


ALLES OP ALLES 

De Delftse studenten staan op dit moment op de tweede plek, met alleen het Belgische team voor zich. De huidige wereldkampioenen bleven vandaag nog buiten handbereik, met een voorsprong van 22 kilometer. Strateeg Sweder Blanken: “Het is goed dat we nu al op de tweede plek liggen, maar we zullen alles op alles moeten zetten om die eerste plek te bemachtigen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie