Afbeelding
Foto Pexels

Waar moet je rekening mee houden wanneer je je bestelauto gaat verzekeren?

17 april 2024 om 14:04 Partnercontent

Menig ondernemer heeft baat bij de aanschaf van een bestelauto voor zijn of haar bedrijf. De combinatie van mobiliteit met de mogelijkheid om een lading te vervoeren kan immers bijzonder praktisch zijn en soms zelfs onmisbaar voor de bedrijfsvoering. Wanneer je investeert in je eigen voertuig, moet je die bestelauto ook zelf verzekeren. Daarbij let je natuurlijk op de dekkingsgraad en de hoogte van het eigen risico. Maar er zijn meer zaken die je aandacht verdien. Waar moet je nog meer rekening mee houden wanneer je je bestelauto gaat verzekeren.

Kilometrage

Verwacht je veel kilometers te gaan maken met je bestelauto? Dan is het van belang dat je checkt of er bij de autoverzekering die je op het oog hebt sprake is van een gelimiteerd aantal kilometers. Vaak word je gevraagd een representatieve schatting van het aantal kilometers te maken. Bij een hoger aantal kilometers kan de premie ook omhoog gaan, omdat het risico op ongevallen toeneemt met meer kilometers op de weg. Schat het aantal kilometers liever iets te hoog in dan ruim te laag, want dat kan problemen opleveren bij het verkrijgen van vergoedingen.

Ladingverzekering

Je hebt een bestelauto om lading te vervoeren. Die lading vertegenwoordigt in veel gevallen een aanzienlijke waarde. Dat is echter niet meeverzekerd bij een gewone autoverzekering en behoeft een aanvullende ladingverzekering. Die verzekering is bepaald geen overbodige luxe. Niet alleen kan de lading van je bestelauto onderweg beschadigd raken, hij kan ook gestolen worden bij een inbraak in de wagen. De financiële klap hiervan kan fors zijn, dus zorg ervoor dat je je lading voor een representatieve waarde verzekert.

Verzeker ook de inzittenden

Schade aan de auto zelf is een logisch gevolg van een aanrijding en is al vervelend zat. Die schade is doorgaans echter met allriskverzekering wel goed gedekt. Maar de wagen heeft op het moment van de aanrijding over het algemeen ook een of meerdere inzittenden die ook schade kunnen oplopen. Dat kan in verschillende maten van ernst zijn, van een kapotte bril tot serieus letsel of in het ernstigste geval zelfs overlijden. Een schadeverzekering voor inzittenden is noodzakelijk om deze schade vergoed te krijgen. Ook smartengeld maakt onderdeel uit van de dekken van deze aanvullende verzekering. Wees wel beducht op het verschil met andere, vergelijkbare aanvullende verzekeringen voor inzittenden waarbij geen smartengeld wordt uitgekeerd.

Accessoires ook goed verzekeren

Het is belangrijk om te beseffen dat niet per se alles aan je bestelauto automatisch goed verzekerd is. Als je de bestelwagen laten voorzien hebt van een trekhaak of een beveiligingssysteem, bevat de wagen dus onderdelen die later zijn aangebracht. Deze zijn niet in alle gevallen meeverzekerd. Let er bij het afsluiten van je bestelautoverzekering dus op welke accessoires er wel en niet meeverzekerd zijn, want het kan zijn dat je je ervoor moet bijverzekeren.

Verder kan het nooit kwaad om een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen af te sluiten. Bij een aanrijding, wat natuurlijk altijd kan gebeuren, loopt de afwikkeling van schuldvraag en schadevergoeding niet in alle gevallen even soepel. Daar kan een geschil uit ontstaan. Maar je kunt ook een geschil krijgen met je autodealer, bijvoorbeeld over de garantievoorwaarden van je bestelwagen na schade. Juridische kosten zijn vaak niet mals. Om die te dekken komt zo’n rechtsbijstandverzekering uitstekend van pas.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie