Bart Groothuis
Bart Groothuis Eigen foto

Nieuw boek Bart Groothuis uit Zeist: Ziek van je baas?

13 mei 2022 om 07:05 Economie

ZEIST Zeistenaar Bart Groothuis (1961) presenteert een nieuw boek: Ziek van je baas? ,,Er zijn helaas veel slechte managers en het is zonde om je leven er door te laten verpesten’’, zegt de schrijver.

Groothuis heeft in zijn loopbaan als organisatieadviseur ervaren dat ‘gewone dingen ongewoon goed doen’ veel invloed heeft op de beleving van opdrachtgevers en daarmee op het effect van zijn adviezen. Bart verzorgt regelmatig workshops voor collega-adviseurs die zakelijk meer succes willen boeken. Zijn ervaringen en denkbeelden heeft hij in de boeken ‘Verkoop jezelf’ en ‘Creëer een band met je klant’ gebundeld: recht toe recht aan, vol met tips en praktijkvoorbeelden.

‘Je hoeft het niet te pikken’

SLACHTOFFERS Elke ochtend rijden tienduizenden Nederlanders met buikpijn naar hun werk: ze kijken niet op tegen hun werk, maar tegen de confrontatie met hun manager. Bart Groothuis schreef een boek voor de slachtoffers: ,,Er zijn helaas veel slechte managers en het is zonde om je leven er door te laten verpesten.’’


STRESS EN BURNOUT Uit elk onderzoek naar stress en burnout blijkt steeds opnieuw dat slecht management de belangrijkste oorzaak is. Wie zijn dat, die slechte managers, vroeg schrijver Bart Groothuis zich af. Hij schreef er een boek over: Ziek van je baas? In dit boek voor de slachtoffers van slechte managers beschrijft hij welke types je kunt tegenkomen, en wat je eraan kunt doen als je een slechte manager hebt.


ZEEMEEUW In zijn boek onderscheidt Groothuis 34 typen managers, zoals de zeemeeuwmanager: de leidinggevende die onverwacht binnenvalt, iedereen de les leest en weer verdwijnt; de micromanager: de leidinggevende die zich overal mee bemoeit; en de machomanager die zijn vrouwelijke teamleden steeds weer lastigvalt met seksueel getinte opmerkingen.


HOGE ZIEKTEKOSTEN Het gedrag van de slechte managers verschilt, maar wat het gemeen heeft, is dat dit gedrag een groot negatief effect heeft op de sfeer in een team en op individuele medewerkers. Groothuis: ,,Organisaties zouden het niet moeten tolereren. In de eerste plaats omdat het moreel niet correct is dat leidinggevenden zich misdragen. In de tweede plaats omdat het zakelijk gezien dom is: het leidt tot minder werkvreugde en tot minder productiviteit en vaak tot (langdurig) verzuim met bijbehorende hoge verzuimkosten.’’


STRATEGIE Ook werknemers zouden het niet moeten pikken, vindt Groothuis. Er is helaas niet één manier om om te gaan met slechte managers: elk type manager vereist een andere aanpak. Zo beschrijft hij een paar strategieën om om te gaan met de zeemeeuwmanager: je kunt ervoor kiezen om onder de radar te blijven, want de zeemeeuwmanager vliegt vanzelf weer weg. Je kunt hem ook een grote mond (terug) geven, want dat is de taal die de vaak wat dommige zeemeeuw begrijpt.
Als het niet lukt om te leren leven met een slechte manager, dan is er altijd nog een rigoureuze maar effectieve oplossing: vertrekken. Groothuis: ,,Er zijn helaas veel slechte managers en het is zonde om je leven er door te laten verpesten. In de huidige arbeidsmarkt vind je relatief makkelijk een andere baan en soms is dat een betere keuze voor je gezondheid.’’


Ziek van je baas – Zo overleef je een slechte manager

ISBN 9789461264985

paperback, prijs 20 euro, 

208 pagina’s

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie