De eerste generatie in 1929, Ad en Dirk-Jan in 1974 en een recente foto.
De eerste generatie in 1929, Ad en Dirk-Jan in 1974 en een recente foto. Eigen foto's

Bodegraafse Kaasboer vijftig jaar op de markt in Zeist

1 juni 2022 om 09:49 Economie

ZEIST De Bodegraafse Kaasboer van de familie Veldhuijzen staat morgen op de kop af vijftig jaar met kaas op de weekmarkt in Zeist. Vader Ad en zoon Hans zijn vertegenwoordigers van de vierde en vijfde generatie Bodegraafse kaashandelaren. Zij willen dat feestje graag vieren. Niet op hun vertrouwde plek, maar bij de entree van de bibliotheek aan de kant van de AH. De weekmarkt moet het plein deze week immers delen met de familiekermis.

MEER DAN HONDERD JAAR De markt in Zeist bestaat al meer dan een eeuw, het aantal kramen en de locatie van de markt zijn al verschillende keren veranderd. Sinds 2017 staat de markt op het huidige marktplein, de Bodegraafse Kaasboer hoort het helemaal bij. ‘’Er zijn klanten die al vijftig jaar voor hun kaas bij ons komen,’’ vertelt Hans Veldhuijzen. 

KINDEREN EN KLEINKINDEREN ,,Begin jaren ‘70 kwamen er gezinnen aan de kraam met hun kinderwagen en nu komen deze kinderen weer met hun kinderen en zelfs  kleinkinderen op de markt om een plakje kaas te proeven. We horen de verhalen van wel drie of vier generaties. Je deelt lief en leed met elkaar. Want de kaas mag wel heel lekker zijn, de contacten met al die verschillende mensen zijn toch het mooiste onderdeel van ons vak.’’

VAN VERVOER NAAR HANDEL De familie Veldhuijzen is al sinds 1885 actief in de kaashandel. Al varend tussen de grote steden zijn de gebroeders Veldhuijzen van het vervoer van kaas in de kaashandel gerold. 

KAASDORP BODEGRAVEN Sinds 1913 hebben ze zich gevestigd in een kaaspakhuis in kaasdorp Bodegraven. ,,Opa Hans is in 1950 begonnen met het venten van kaas. Begin jaren 70 zijn de zonen Ad en Dirk-Jan gestart met de verkoop op markten. Zo is het gekomen dat we inmiddels al vijftig jaar op de markt in  Zeist staan.’’

LIEFDE VOOR KAAS De liefde voor kaas gaat van generatie op generatie. Zo is inmiddels de vijfde generatie actief in de kaas. Kaasboer Hans: ,,Ons geheim? In het  kaaspakhuis in Bodegraven rijpen de kazen op traditionele wijze. Wij geven onze kazen alle tijd om hun smaak te ontwikkelen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie