Berry Volger, Andy Rumuller en Pim van Valkengoed zijn de mannen achter het Pokémon event.
Berry Volger, Andy Rumuller en Pim van Valkengoed zijn de mannen achter het Pokémon event. Richard Thoolen

Grootste Pokémon event van de Benelux vindt plaats in Expo Houten

11 februari 2024 om 17:04 Evenementen Tips van de redactie

HOUTEN Op zaterdag 17 en zondag 18 februari vindt er in de Expo Houten het grootste Pokémon event van de Benelux plaats. Dit is de vierde keer dat dit event georganiseerd wordt. De organisatie gaat er een bijzonder evenement van maken.

Pokémon werd in 1991 door de Japanners Satoshi Tajiri en Ken Sugimori bedacht. Het is toegespitst op fictieve wezens genaamd ‘Pokémon’, die worden gevangen en getraind door mensen, Pokémon trainers genoemd, om ze elkaar te laten bevechten voor de sport. De Pokémon zijn veelal schattige aandoenlijke wezens die een grote aantrekkingskracht hebben op de jeugd. Bekende Pokémon van het eerste uur zijn Pikachu, Mew, Meowth, Bulbasaur, Charmander en Squirtle. Inmiddels is er een ware industrie ontstaan rondom Pokémon en omdat er steeds nieuwe Pokémon bedacht worden is hun aantal de 900 gepasseerd. Naast animatiefilms en computerspelen zijn ook de massaal uitgebrachte Pokémon kaarten razend populair. De meer dan 100.000 verschillende kaarten zijn voor velen een gewild verzamelobject.

POPULAIR 

Het kopen, verkopen en ruilen van Pokémon kaarten is inmiddels een wereldwijde handel geworden en is een bezigheid waar naar schatting alleen al in Nederland meer dan 10.000 mensen, jong en oud, plezier aan beleven. Pokémon is groeiende in populariteit en ziet steeds meer bezoekers in hun winkel en de events. 

We hebben meer dan 150 standhouders en verwachten meer dan 3.000 bezoekers


ORGANISATIE

De organisatie van het Pokémon event is in handen van Berry Volger en Pim van Valkengoed. Beide heren hebben Pokémon in hun hart gesloten en zien het als hun taak om Pokémon liefhebbers te faciliteren bij hun hobby of ondernemerschap. Volger: ,,Februari 2023 hielden we ons eerste event in Expo Houten. We hadden toen nog nul ervaring, maar de medewerkers van de Expo hielpen ons erg goed. We hadden toen voor één dag één hal gehuurd en gingen uit van maximaal 500 bezoekers. Dat bleken er in de praktijk 1200 te worden, waarbij we kinderen onder de 8 jaar die gratis toegang hebben niet eens meegeteld hebben. Inmiddels duurt het event 2 dagen en huren we 2 hallen af. We hebben meer dan 150 standhouders en verwachten meer dan 3.000 bezoekers.”


EVENT

De organisatie wil er een voor ieder leuk event van maken. Van Valkengoed:,,We willen dat al onze bezoekers met een goed gevoel zullen vertrekken. Daartoe bieden we vele vormen van vermaak, zoals bijvoorbeeld het spelen van computergames, en de mogelijkheid om Pokémon kaarten te verhandelen. Verzamelaars vinden het leuk om door boeken met Pokémon kaarten te bladeren om te zien of zij hun verzameling kunnen completeren. Het wereldwijde gebeuren van vraag en aanbod brengt met zich mee dat iedere kaart een zekere waarde heeft verkregen. Zo zijn er niet zo populaire kaarten als van Weepinbell die voor een bedrag van 10 cent verhandeld worden. Maar meer populaire Pokémon en zeldzamere kaarten kunnen al gauw honderden of duizenden euro’s waard zijn. Vorig vorig jaar werd er zelfs een Pikachu Illustrator verkocht voor bijna €5.000.000,- Van dit bijzondere collectors item waren er maar 39 geproduceerd.”

(tekst loopt door onder de foto)


Pikachu geschilderd in de stijl van Vincent van Gogh. - Richard Thoolen


VAN GOGH MUSEUM

Ook in Nederland hebben we de populariteit van Pokémon zelf kunnen ervaren. Vorig jaar bestond het van Gogh museum 50 jaar en het bestuur had besloten om speciale Pokémon kaarten te laten ontwikkelen waarbij bekende Pokémon als Pikachu in schilderijen van van Gogh werden afgebeeld. Deze set met kaarten kregen bezoekers als prijs uitgereikt wanneer zij een speurtocht door het museum met goed gevolg wisten af te ronden. Deze kaarten bleken wereldwijd een dusdanig grote aantrekkingskracht te hebben dat er veel geld voor geboden werd. Handelaren deden er alles aan om deze kaarten te bemachtigen. Zij vielen bezoekers lastig en buitelden over elkaar heen wanneer een potentiële prooi in beeld kwam. Het bestuur van het museum had dit niet zien aankomen en zag zich gedwongen de uitgifte te staken. Maar daarmee werd de waarde van de van Gogh Pokémon set onbedoeld verder verhoogd. Op marktplaats en eBay worden deze verhandeld voor honderden euro’s.      

Het zou zomaar kunnen dat een setje dat men de vorige eeuw heeft aangeschaft voor 2 gulden nu zonder moeite voor honderden euro’s verkocht kan worden


WAARDE

Pokémon kaarten kunnen, zonder dat men zich daar van bewust is, een grote waarde hebben. Van Valkengoed:,,Het zou zomaar kunnen dat een setje dat men de vorige eeuw heeft aangeschaft voor 2 gulden nu zonder moeite voor honderden euro’s verkocht kan worden. Het hangt er natuurlijk wel van af in welke oplage de kaarten gedrukt zijn en de kwaliteit waarin ze verkeren.” Volger: ,,Als mensen nog ergens Pokémon kaarten hebben liggen en ze willen weten wat zij waard zijn, dan kunnen zij deze gratis laten taxeren op onze beurs. Ook kunnen zij naar onze winkel komen waar wij ze verder van informatie kunnen voorzien.”

(tekst loopt door onder de foto)


De Pokémon kaart met Pikachu als Vincent van Gogh is een waar collectors item geworden. - Richard Thoolen


SPEL

Het handelen in Pokémon kaarten heeft een leerzame werking, aldus de organisatoren. Volger: ,,Jongeren leren de waarde kennen en leren onderhandelen. Zelf heb ik mijn ondernemerschap verder ontwikkeld met de kaarten. Ik ben begonnen met de aanschaf van een paar setjes kaarten die ik vervolgens aanbood op Bol.com. Tot mijn grote verbazing waren ze binnen een half uur uitverkocht. Dat bracht mij op het idee om een webwinkel te beginnen, die al even succesvol bleek. Om mensen nog beter van dienst te kunnen zijn zijn we een echte winkel begonnen en organiseren we ongeveer om de drie maanden een Pokémon event.”YOUTUBE

Een andere manier om mensen te informeren en te vermaken heeft van Valkengoed gevonden in het maken van video’s. Van Valkengoed:,,Ik heb een eigen Youtube-kanaal met meer dan 10.000 abonnees. Ik heb tegen de 500 video’s gemaakt over trading games, waaronder Pokémon. Ik ben inmiddels een bekendheid geworden in deze wereld en veel mensen vinden het leuk om met me op de foto te gaan en een handtekening te vragen. Dat doe ik met veel plezier, en ook op de komende beurs sta ik ten dienste van onze bezoekers.”
Richard Thoolen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie