Voorzitter Ben Werner 'knipt' de deelnemerskaart van Nora van de Stroet. Deze vijfjarige wandelaar is de eerste deelnemer van de eerste mini4daagse van Zeist.
Voorzitter Ben Werner 'knipt' de deelnemerskaart van Nora van de Stroet. Deze vijfjarige wandelaar is de eerste deelnemer van de eerste mini4daagse van Zeist.

Met mini4daagse breekt Avond4daagse Zeist alle records

5 juni 2023 om 21:12 Evenementen

ZEIST Ben Werner kan het nauwelijks geloven. De voorzitter van de plaatselijke regelingscommissie heeft de deelnemerslijst nog maar eens extra goed nagekeken en de dubbele eruit gehaald. ,,Op het moment dat de voorinschrijving sloot, waren het er echt 3638,’’ zegt Werner enthousiast. Op maandagavond kwamen er nog eens 48 deelnemers bij die gebruik maakten van de mogelijkheid tot na-inschrijving. ,,We hebben dus in totaal 3686 lopers!’’

(lees verder onder de foto)

De na-inschrijving op maandagavond.

Het was een drukte van belang, in de namiddag van maandag 5 juni. De 76e editie van de Zeister Avondvierdaagse ging stralend van start. Droog weer, lekker warm maar niet te heet. Honderden fietsen rond de Oosterkerk, eenrichtingsborden op de Prins Bernhardlaan en een kraam met gratis popcorn voor de deelnemers, van de Groene Winkel.

MINI4DAAGSE

Deelnemers aan de Avond4daagse startten in Zeist voor vier avonden van vijftien, tien of vijf kilometer. Dit jaar is er een afstand aan toegevoegd: de tweeënhalve kilometer, speciaal voor de kleintjes. Een afstand waar meteen de eerste keer al veel belangstelling voor is. Vier- en vijfjarigen mogen nu ook officieel meelopen en krijgen een medaille, net als de oudere deelnemers.

Op basisschool Het Spoor leeft de Avond4daagse enorm, vertelt Bjorn Kuiper. Hij is lid van de ouderraad van Het Spoor en een van de mensen achter de logistieke operatie op school, voor dit wandelevenement. ,,De Avond4daagse leeft enorm op Het Spoor. Negentig procent van de leerlingen loopt mee met school.’’ Hij zat vorig jaar voor het eerst in de organisatie nadat de Avond4daagse de twee jaren ervoor was afgelast vanwege de pandemie. ,,Mijn kinderen waren zes en tien jaar, de jongste mocht vorig jaar meelopen.’’ Hij is heel enthousiast over de mini4daagse. ,,Ik kreeg veel vragen van kinderen van vier en vijf jaar en hun ouders die ook heel graag wilden meelopen. Op Het Spoor zijn 63 vier- en vijfjarigen die meelopen. Dat is een ruime zestig procent van de kleuters.’’

(lees verder onder de foto)

Daar gaan de minilopers van Het Spoor.

Bij elke vier kinderen moet er een ouder mee, vinden ze op Het Spoor. ,,Dat regelt zich vanzelf. We hebben Whats-appgroepen en ouders die hier op het Bisonveld aan een tafel registeren of iedereen bij de start aanwezig is. Aan het eind van de avond melden de lopers zich hier ook af. We moeten wel zeker weten dat ze een lintje verdienen,’’ lacht Kuiper terwijl hij zijn plek achter de tafel weer inneemt.

Aan het schelle fluiten is te horen dat Ben Werner de eerste groepen wegstart. Na de vijftienkilometer-lopers mogen de lopers van ‘de tien’ het veld verlaten. En vlak daarna is het de beurt aan de 2,5 kilometer. Een historisch moment in de geschiedenis van de Zeister Avond4daagse. De vijfjarige Nora van de Stroet is de eerst die een startknip krijgt. 

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie