Carol voor haar oude huis in Woudenberg.
Carol voor haar oude huis in Woudenberg. Esmee Lam

Vrouw van verongelukte piloot schenkt uitrusting aan Militair Museum

10 augustus 2023 om 07:18 Historie Tips van de redactie

SOESTERBERG Dit jaar ontvangt het Nationaal Militair Museum (NMM) een bijzondere schenking: een aantal persoonlijke objecten van Captain Eric ‘Clone’ Fiore, geschonken door zijn Amerikaanse weduwe, Carol Ann Fiore. De collectie biedt een uniek inkijkje in het leven van deze voormalige F-15 vlieger. 

Dit verhaal stond eerder in De Woudenberger, de familie Fiore woonde in hun Nederlandse periode in Woudenberg.

In de jaren ‘80 waren er zo’n 1600 Amerikaanse militairen gestationeerd in Soesterberg, samen met hun gezinnen kwam dat neer op ongeveer 3500 Amerikanen. In Soesterberg werd om die reden een nieuwe woonwijk gebouwd, vlak daarbij verrezen een Amerikaanse middelbare school, een grote supermarkt en een ziekenhuis.

Samen met verslaggever Esmee Lam van De Woudenberger bezoekt Carol (64) haar oude huis in Woudenberg en haalt ze herinneringen op aan de tijd in het dorp met haar echtgenoot.

Met een paraplu in haar hand staat Carol Fiore voor haar oude huis aan de Parklaan in Woudenberg. Het is niet de eerste keer dat ze het huis bezoekt sinds haar aankomst in Nederland. Drie weken geleden, toen ze net op Schiphol was geland, besloot ze om direct met haar koffers naar Woudenberg te gaan en het huis te bekijken.

Inmiddels is het huis in een veel betere staat dan achtendertig jaar geleden. Carol vertelt: ,,Het was moeilijk om een huis te vinden in Nederland. Toen we het aanbod van dit huis kregen, hebben we zonder aarzelen getekend. Alles in het huis piepte en kraakte, maar ondanks dat wilde ik er niet weg.” Ze voegt eraan toe, in haar beste Nederlands: ,,Alles hier was heel mooi.” 

ROCKSTAR

Het stel heeft van 1985 tot 1988 in Nederland gewoond, waarvan anderhalf jaar in Woudenberg. Carol was destijds docente computerscience en gaf les op de basis in Soesterberg. Captain Eric Fiore was een F-15 vlieger die gestationeerd was bij het 32nd TFS Wolfhounds, een gerenommeerde eenheid van de United States Air Force. Carol beschrijft Eric als een ‘rock star’ vanwege de vele mensen die hem aanspraken om zijn indrukwekkende rol als piloot. Na een dienstperiode van tien jaar in de luchtmacht besloot de piloot om testvlieger te worden bij vliegtuigbouwer Bombardier. 

(Lees verder onder de foto)


Eric en Carol in de tijd dat ze op Vliegbasis Soesterberg werkten.

Fiore heeft haar tijd in Woudenberg altijd als fijn ervaren, vertelt ze. Ze herinnert zich de Woudenbergers als bijzonder vriendelijke mensen met wie ze graag een praatje maakte. Ze betreurt het dat ze destijds geen Nederlands heeft geleerd, maar daar komt nu verandering in. Ze gaat naar de taalschool om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. 

HERINNERINGEN TOT LEVEN

In het jaar 2000 bracht Captain Fiore een werkbezoek aan Nederland. Tijdens zijn verblijf besloot hij, net als Carol nu, het huis aan de Parklaan te bezoeken. Nieuwsgierig naar zijn oude woonplek, belde hij aan en werd verwelkomd door de bewoners. Bij thuiskomst deelde hij enthousiast zijn ervaring met zijn vrouw, vol verhalen over de ontmoeting en de herinneringen die weer tot leven waren gekomen. Maar helaas slaat het noodlot toe. Twee weken na zijn bezoek aan Woudenberg overlijdt Eric Fiore aan de gevolgen van een vliegtuigongeluk.

Nu, drieëntwintig jaar later, is Carol ook nieuwsgierig geworden naar de plek die ooit zoveel betekende voor haar en haar man. Ze besluit ook aan te bellen bij het huis. Tot haar verbazing herinnert de bewoonster zich nog precies de dag waarop Carols man het huis bezocht. Carol wordt uitgenodigd voor een kop koffie. Het bezoek aan het huis blijkt een bijzondere ervaring voor de Amerikaanse. Terwijl ze door het huis loopt, probeert ze samen met de bewoonster terug te halen hoe het huis er destijds uitzag: het schuurtje in de tuin, de kleine garage, de kelderkast in de keuken en talloze andere herinneringen die nu weer tot leven komen.

LIEDJESBOEK

Eerder dit jaar schonk Carol een aantal persoonlijke objecten van haar man aan het Nationaal Militair Museum in Soest, waaronder een NAVO-sjaal die ze een paar jaar geleden nog droeg tijdens een protest. De schenking omvat ook zijn vliegeroverall, het uniform met al zijn emblemen, zijn vlieguitrusting, helm, ‘G-suit’, laarzen, logboek van zijn tijd op Soesterberg, boeken en foto’s.

Een van de meest opvallende items waar het museum enthousiast over is, is een boekje met ‘vieze’ liedjes die de militairen zongen in de bar. Carol had bijna overwogen om het weg te gooien, maar blijkbaar is het zeer zeldzaam en waardevol voor de geschiedenis van de 32nd TFS Wolfhounds.

TROTS

,,Na het vliegtuigongeluk lag Eric zesendertig dagen in het ziekenhuis. Hij had me altijd verteld dat, als hem iets zou overkomen, ik de wereld over hem moest vertellen. Die wens drijft mijn leven”, deelt de weduwe. De persoonlijke objecten die ze schenkt, zijn niet alleen een eerbetoon aan haar man, maar ook een manier om zijn nalatenschap en herinneringen levendig te houden.

(Lees verder onder de foto)


Eric Fiore in Woudenberg.

De schenking van deze objecten heeft een bijzondere weg afgelegd. Carol had ze eerder aan een ander museum in de Verenigde Staten gedoneerd, maar tot haar teleurstelling werd de tentoonstelling daar verwijderd. Gelukkig vertelde haar jongste dochter haar over het Nationaal Militair Museum in Soest, waar de persoonlijke bezittingen van Captain Eric Fiore nu een plek krijgen om zijn tijd in Soesterberg te eren.

Op de vraag wat de Amerikaanse hoopt dat mensen zullen onthouden na het zien van Erics spullen, moet ze even slikken. ,,Ik weet wat hij zou zeggen. Hij zou willen dat mensen weten dat hij hier was, dat hij van dit land hield en dat hij trots was dat hij dit land heeft mogen verdedigen. Hij was trots om hier te zijn.”

FINALLY HOME

Met een toespraak, volledig in het Nederlands, heeft Carol de persoonlijke objecten van haar geliefde echtgenoot met trots tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum. De collectie van het 32nd TFS The Wolfhounds heeft nu eindelijk een plek gekregen. 

Het museum schrijft: ,,Het is voor het eerst dat het NMM zoveel persoonlijke objecten van het 32TFS een plek kan geven, waardoor de aanwezigheid van The Wolfhounds op Soesterberg voor het eerst een gezicht krijgt. En Eric, zoals Carol zo mooi zegt, is nu ‘finally home’.”

Portret Eric Fiore.
Eric en Carol in de tijd dat ze in Woudenberg woonden en op de vliegbasis in Soesterberg werkten.
Captain Eric Fiore was een van de F-15 vliegers die gestationeerd was bij het 32nd TFS Wolfhounds, een eenheid van de United States Air Force
Captain Eric Fiore in de tijd dat hij in Soesterberg piloot was.
Eric in Woudenberg.
De objecten in het Nationaal Militair Museum.
Carol Fiore bekijkt de collectie samen met Bert van Bemmelen, de vlieginstructeur van Eric.
Carol Fiore, Bert van Bemmelen (de vlieginstructeur van Eric) en conservator Alfred Staarman.
Met een toespraak, volledig in het Nederlands, heeft Carol de persoonlijke objecten van haar geliefde echtgenoot met trots tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum.
Afbeelding
Esmee Lam
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie