Jeroen Hermkens op de expositie. Linksonder hangt het portret van Paul Schnabel, rechtsboven dat van Maarten van Rossem.
Jeroen Hermkens op de expositie. Linksonder hangt het portret van Paul Schnabel, rechtsboven dat van Maarten van Rossem. Carolien Paasman

‘Ontmoetingen’ te zien in Slot Zeist

13 juli 2022 om 12:14 Kunst

ZEIST Na de succesvolle stillevens van fotograaf Margriet Smulders en de kunstwerken van nieuwe Nederlanders in samenwerking met de Galatea Foundation kunt u deze zomer in Slot Zeist genieten van een dubbelexpositie met de titel ‘Ontmoetingen’. Werk van de schilder en lithograaf Jeroen Hermkens (1960) hangt in Slot Zeist met werk van zijn goede vriend Nicolaas Wijnberg (1918-2006).

PAUL SCHNABEL Professor dr. Paul Schnabel woont in Zeist en is in 2017 geportretteerd door Hermkens. Hij opende de tentoonstelling officieel, op zondag 10 juli, met een korte voordracht. Nicolaas Wijnberg was een Nederlands kunstenaar en choreograaf. Hij was de zoon van een steendrukker. 

BOEKOMSLAGEN Veel mensen kennen zijn werk: hij maakte veel omslagen voor Salamander-boeken en de Witte Olifantreeks. Hij was lithograaf, net als zijn vader, maar maakte ook schilderijen, affiches, decors, tekeningen en illustraties. Wijnberg schreef vol lof over het werk van de jonge Hermkens en noemde zijn lithografisch werk ‘virtuoos’.

ACHTERBUURTEN Steden, en dan vooral de vergeten achterbuurten, de slijtplekken van de stad waren onderwerp van de jonge Hermkens die nu, zestien jaar na de dood van zijn goede vriend, steeds meer schilder is geworden.

BEWONDERING Wijnberg en Hermkens ontmoetten elkaar 1991, bewonderden elkaars werk en inspireerden elkaar. Ondanks het leeftijdsverschil van ruim veertig jaar raakten de vakbroeders bevriend. Ze trokken er ook samen op uit.

ZOEK DE VERSCHILLEN Ontdek de overeenkomsten en de verschillen tussen het werk van de twee vrienden tijdens een bezoek aan ‘Ontmoetingen’ in Slot Zeist. 

OPENINGSTIJDEN De tentoonstelling is tot 19 september te zien, van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang is € 5,50, bij groepen vanaf tien mensen € 4,50. Leden van de ASZ en houders van de U-pas, scholieren vanaf dertien jaar en studenten met pas: € 1,00. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie