Gildevoorzitter Gijs Wildeman verrast Henk van Limpt met de Zilveren Speld.
Gildevoorzitter Gijs Wildeman verrast Henk van Limpt met de Zilveren Speld. Agnes Bos-Van Oest

Zilveren Gildespeld voor scheidend natuurgids Henk van Limpt

10 september 2021 om 08:05 Lokaal Deel je nieuws

Na zestien zeer actieve jaren als gids bij Gilde Zeist stopt Henk van Limpt. Noodgedwongen; de inmiddels tachtigjarige perfectionist loopt niet meer zo gemakkelijk en die vaardigheid heb je wel nodig als je met een groep belangstellenden op pad gaat. ‘’Gelukkig heb ik heel veel mooie herinneringen aan mijn tijd als rondleider.’’

Zeist - Henk van Limpt werkte bij de technische dienst van de KLM, als cabine-inspecteur. ‘’Ik was verantwoordelijk voor alles in het vliegtuig waar geen apparatuur in zit. Ik ben een perfectionist en voelde me als een vis in het water. Voor mijn grote inbreng en de ontwikkeling van een kwaliteit-meetsysteem heb ik zelfs een award gekregen.’’ Toen hij bijna 59 jaar was kon Van Limpt met vervroegd pensioen en stortte hij zich met enorme energie op vrijwilligerswerk. Bij het Utrechts Landschap ging hij aan de slag als natuurgids op Heidestein. Dat prachtige natuurgebied op de grens van Zeist en Driebergen is beroemd in heel Nederland doordat Van Limpt het in 2005 als ambassadeur inbracht bij de verkiezing van de mooiste plek van Nederland. Een grote foto van Van Limpt naast presentator Mieke van der Weij herinnert daaraan. ‘’Uiteindelijk moest Zeist het afleggen tegen Schiermonnikoog. Dat eiland kreeg 25.000 euro voor een vogelkijkhut. Bij de plaatsing verzakte de kraan zodat het Natuurmonumenten uiteindelijk 75.000 euro heeft gekost.’’

Voor die natuurorganisatie bemande hij ook de HeuvelrugExpress.

Bij de Amandelhof ging Van Limpt aan de slag als bingo-draaier en bij de Activiteitenmarkt -een inmiddels opgeheven jaarlijkse grootschalige openluchtbazaar van de PKN- was hij aangever bij de veiling en duvelstoejager. Op zo’n Activiteitenmarkt hoorde de actieve zestiger dat Gilde Zeist een gids zocht voor de lange wandelingen door de natuur. ‘’Dat was echt iets voor mij.’’ Enthousiast stortte hij zich op de rondleiding over het lage land van Zeist, de bruggetjesroute door het Zeister bos en de wandeling door Hoog Beek & Royen en Molenbosch. Van Limpt: ‘’De drie mooiste rondleidingen uit het Gilde-aanbod. In het lage land drink je koffie bij een echt Jachthuis, in het Molenbosch bezoek je het kleinste kerkje van Zeist, en bij de bruggetjesroute word je na afloop in ‘t Jagershuys ontvangen. Ik heb er wel eens woorden over gehad met de Slotgidsen die hun rondleiding het mooiste vinden’’, grapt Van Limpt.

Omdat Van Limpt al deze vormen van vrijwilligerswerk naast elkaar bleef doen ontving hij drie jaar geleden een Koninklijke Onderscheiding. De pagina uit de plaatselijke krant met dat nieuws hangt nog steeds in zijn werkkamer.

Met een collegagids ontwikkelde de natuurliefhebber een rolstoelvriendelijke wandeling rond Heerewegen en Bovenwegen. Hij assisteerde zijn collegagidsen bij de jaarlijkse publieksbeklimming van de toren van de Oude Kerk en was een van de aanjagers bij de winterwandelingen van ‘t Gilde, lange wandelingen door de natuur rondom Zeist.

‘’Ik moet ermee stoppen want ik loop te sloffen en dat vind ik vreselijk, dat hoort niet, voor een Gildegids.’’

Door Gilde Zeist/Carolien Paasman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie