Feest met toespraken, muziek, een vrolijk frisdrankje en een confettikanon.
Feest met toespraken, muziek, een vrolijk frisdrankje en een confettikanon. Carol Dohmen

Feestelijke opening van Het Plein 4 in Den Dolder

4 juli 2022 om 11:10 Maatschappelijk

DEN DOLDER Onder grote belangstelling is op vrijdagmiddag 1 juli Het Plein 4, een fonkelnieuw gebouw van zorginstelling Reinaerde, geopend. Een divers gezelschap waaronder bestuurders, personeel, bouwers, cliënten, buurtbewoners en de wijkwethouder proostten op een mooie, duurzame toekomst voor alle inwoners van Den Dolder. Het klimaatneutrale gebouw speelt daarbij een belangrijke rol.

Carol Dohmen

Het was volgens een van de sprekers nu al de mooiste dag van het jaar: de feestelijke opening van Het Plein 4 in Den Dolder. Eindelijk kon er na de sombere coronaperiode weer samen feest worden gevierd. En feestelijk was het zeker: toespraken, muziek, een vrolijk frisdrankje en een confettikanon, het kon niemand ontgaan dat er echt iets te vieren viel. Het Plein 4 is al enige tijd geleden in gebruik genomen en valt goed in de smaak bij de mensen die er regelmatig komen.

Ik vind het fantastisch om hier te werken

Peter van de Bildt, projectleider Huisvesting bij Reinaerde: ,,We zijn langzaam maar zeker oude gebouwen aan het vervangen. Daarbij zorgen we ervoor dat de nieuwe gebouwen klaar zijn voor de toekomst, dus klimaatneutraal. Eerst hebben we een woninggebouw gerealiseerd en nu dus Het Plein 4.” Het is een zogenaamd verzamelgebouw, dat houdt in dat er allerlei functies worden gecombineerd. Op de begane grond zijn ruimtes voor dagbesteding van de cliënten, keukens en een plek voor de nachtzorg. Op de eerste verdieping moderne kantoorruimtes met vergaderplekken, aanlandplekken en belruimtes. Joost Hamelynck, communicatieadviseur: ,,Ik vind het fantastisch om hier te werken. Op deze manier ontmoet je de mensen waar het bij Reinaerde om gaat. Dat is echt anders dan wanneer ik thuis achter mijn laptop zit. Verzamelgebouw is wat mij betreft dan ook niet de beste naam, het is echt een ontmoetingsplek.”

BETREKKEN BUURT

Het is de bedoeling dat ook inwoners van Den Dolder en particulieren die op het terrein wonen meer contact krijgen met de cliënten en hun verzorgers. Aan de achterzijde van Het Plein is een grote sportzaal. Hier kunnen mensen uit het dorp gebruik van maken om te volleyballen of een andere zaalsport te beoefenen. Wethouder Walter van Dijk, de wijkwethouder voor Den Dolder, complimenteerde de organisatie met de nieuwe faciliteiten: ,,Wij zijn trots op wat jullie gerealiseerd hebben. Je kunt hier zoveel meer dan wonen en ontmoeten. Je ervaart een uitnodiging tot contact met de natuur en met elkaar. Als gemeente vinden we duurzaamheid van belang en dat is met dit moderne gebouw goed gelukt.”

Willemijn Klijnhout woont samen met haar man sinds 2015 op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve. Ze is lid van de klankbordgroep, een groep van dorpsbewoners die graag actief willen bijdragen aan fijn en veilig wonen voor iedereen in Den Dolder. ,,We woonden hiervoor in Utrecht en kenden deze plek van vroeger. Vrienden hadden hier een huis en toen zij het te koop zetten, waren we snel verkocht. Nu wonen we heerlijk aan de hei.” Ze is niet alleen lid van de klankbordgroep, maar ook vrijwilliger bij de tuinderij waar ze helpt bij het ‘geiten aaien’. ,,Ik vind het fantastisch wat hier allemaal kan en gebeurt. Ik vind het leuk om met mensen een praatje te maken als ik een wandelingetje maak. Je kunt nergens beter wonen dan hier.”

CADEAU

Bij het formele openingsmoment krijgen de gebruikers van het gebouw een cadeaubon ter waarde van 500 euro van Reinaerde, te besteden aan een gezamenlijke wens. Peter Dijkstra, lid van de cliëntenraad, gaat daar zeker in meedenken. ,,Ik vind het fijn om hier te wonen. In de gymzaal ga ik op de hometrainer. Wat niet handig is, is dat ik met mijn rolstoel niet in de lift pas. Net als bij de bibliotheek in het dorp.” Een oplossing weet hij nog niet. ,,Ze tillen me nu uit mijn stoel als we boven vergaderen met de cliëntenraad. En morgen ga ik eerst op vakantie, lekker hamburgers eten in Duitsland.”

Ik ben met mijn neus in de boter gevallen

Hester de Graaf, strategisch gebiedsmanager Reinaerde, is net zo nieuw als het gebouw. ,,Ik ben met mijn neus in de boter gevallen. Ik ben nog maar net begonnen en mag nu al naar een feest. Maar we zijn er nog niet. We gaan andere woninggebouwen vervangen door duurzame en moderne faciliteiten.” De contacten met het dorp kunnen weer aangehaald worden, dat was door corona lange tijd onmogelijk. Het streven is om van het hele gebied een wijk van Den Dolder te maken. Iedereen is het erover eens dat met de realisatie van Het Plein een belangrijke stap is gezet. ,,Ik zie het als mijn opdracht om dit gebied voor iedereen nog mooier en beter te maken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie