Erik Netten trad in de rechtszaak op als gemachtigde van de eiseres.
Erik Netten trad in de rechtszaak op als gemachtigde van de eiseres. René Borkent

Rechtszaak: bewoonster wil parkeren in de buurt

31 augustus 2022 om 14:00 Maatschappelijk

ZEIST Een bewoonster van een appartement aan de Maurikstraat mag van de gemeente haar auto niet parkeren in de omgeving van haar woning. De gemeente vindt dat ze kan parkeren in de garage aan de Hogeweg. Vrijdag diende in de rechtbank in Utrecht een rechtszaak over dit conflict.

door René Borkent

De zaak heeft een lange voorgeschiedenis. Al sinds 2019 zijn de betrokken bewoners en de gemeente met elkaar in gesprek over de kwestie.

De vrouw heeft een eigen bedrijf en gebruikt daarom meerdere keren per dag haar auto om klanten te bezoeken. Parkeren op de Hogeweg kost haar heen en terug elke keer twaalf minuten, zegt haar gemachtigde. 

De vrouw zelf is aanwezig, maar voert niet het woord tijdens de zitting.

ABONNEMENT De bewoners van de appartementen waar het om gaat - het zijn twee gebouwen met elk zes woningen - kunnen allemaal een abonnement nemen op één parkeerplek in het afgesloten gedeelte van de parkeergarage onder het gemeentehuis. Voor elke abonnementhouder heeft de gemeente een parkeervergunning en een afstandsbediening afgegeven. Een tweede abonnement is niet mogelijk.

Tweede auto’s parkeren bewoners in de Parkeergarage Hogeweg en/of Henriëtte van Lyndenlaan, Kersbergenlaan en Kersbergenplein. 

ONREDELIJK Die plekken liggen op grote afstand en zijn regelmatig niet te gebruiken, stelt de gemachtigde. ,,Het beleid van de gemeente is onredelijk’’, stelt hij. En daarom eist hij een tweede vergunning voor een parkeerplek. Wat hem bovendien steekt is dat andere bewoners in rayon G, waar de Maurikstraat onder valt, wel een tweede vergunning hebben. 

Daarom vindt hij dat hij ‘geen faire behandeling krijgt’ van de gemeente. En dat steekt hem te meer omdat er ruimte genoeg is in de parkeergarage. Een groot deel van de parkeerruimte wordt nu niet gebruikt, stelt hij. 

Hij vindt dan ook dat de gemeente bezig is ‘met het handhaven van regeltjes en niet met het oplossen van het probleem’.

MOOI AANBOD Het conflict gaat over weigering van de gemeente na de aanvraag van een tweede parkeervergunning in de parkeergarage of op straat, bijvoorbeeld op de Kerkweg. 

De gemeente stelt dat ze de bewoners een mooi aanbod heeft gedaan door een parkeerplek aan te bieden in de garage op de Hogeweg, op vijf tot zes minuten loopafstand. 

De gemeentewoordvoerder stelt dan ook: ,,We hebben lang met meneer gesproken en een praktische oplossing gezocht. We zijn er niet uitgekomen. De regels zijn duidelijk. Een hardheidsclausule is niet aan de orde. Het gelijkheidsbeginsel evenmin. De andere woningen vielen onder een ander bouwproject.’’ 

GEEN RUIMTE Bovendien, zo stelt de gemeente, ,,als we de eiser in deze zaak een vergunning zouden geven voor een tweede plek, dan zouden alle bewoners van de twee gebouwen dat wel willen. En daar is geen ruimte voor. Dat er nu nog ruimte is komt juist dankzij het beleid van de gemeente.’’ 

De gemeentewoordvoerder ontkent eveneens dat er geen ruimte zou zijn op de plekken die de gemeente had voorgesteld. ,,Elke keer als wij er langs lopen zijn er plekken genoeg.’’

UITSPRAAK De rechtbank doet uiterlijk over zes weken, dus begin oktober, uitspraak in deze zaak. .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie