Boukje Reuzel (links) en Yvonne van Dijk begeleiden de nieuwe workshopserie Power.
Boukje Reuzel (links) en Yvonne van Dijk begeleiden de nieuwe workshopserie Power.

Gratis informatiebijeenkomst in Zeist over workshopserie Power Veerkracht op Leeftijd’

1 september 2023 om 07:23 Maatschappelijk

ZEIST / DE BILT Wat blijft er van je over als je niet meer werkt? Hoe leef je verder na het verlies van je partner? Waar vind je bezigheden die je graag doet? In vijf bijeenkomsten van ‘Power, veerkracht op leeftijd’ wijzen geschoolde vrijwilligers je de weg naar antwoorden die bij je passen. Boukje Reuzel (76) en Yvonne van Dijk (69) begeleiden de nieuwe workshopserie. 

Yvonne is klinisch psychologe. Zij had in het verleden een eigen praktijk voor vrouwen met een eetstoornis. Voor haar is het de vierde keer dat zij een Power-groep begeleidt. ,,In de vorige groep - tussen de corona door - was de oudste deelnemer 91, de jongste was 67 en net met pensioen.’’ 

Boukje woont in De Bilt en is levens- en loopbaancoach. Voor welzijnsorganisatie MeanderOmnium was ze actief bij het project dat met huisbezoeken de behoefte van thuiswonende 75-plussers in kaart brengt. Een collega-vrijwilliger daar maakte haar enthousiast voor Power. ,,De cursus voor toekomstige trainers heeft me wakker gemaakt. De lol die ik erin kreeg, verraste me. Ik dacht dat werken met groepen achter me lag, maar ik ben ‘om’.’’ 

Het tweetal is enthousiast; zij worden er blij van om leeftijdgenoten te helpen bij het zoeken van een manier van leven die ze past. Yvonne: ,,Power is zeker geen therapie. We willen deelnemers inspireren en adviseren.’’ Boukje: ,,In een kleine groep laat je het licht op jezelf schijnen. Je leert je eigen kracht vinden, te zeggen wat je zelf fijn vindt en het initiatief te nemen.’’

ZIN IN HET LEVEN  

Yvonne: ,,In de Powergroep maak je pas op de plaats om uit te vinden wat je kan doen om op een fijne en  zinvolle manier ouder te worden.’’ Boukje: ,,Door het werken in een groep leer je je eigen energiebronnen aanboren. Je ervaart weer hoeveel plezier je kunt hebben, ook na ingrijpende ervaringen als verlies van je werk of het verlies van je partner.’’

Power kan iets betekenen voor degene die interesse heeft in zichzelf en de samenleving, die een vorm wil vinden voor de  veranderende omstandigheden in zijn of haar leven en die interesse heeft in de jaren die gaan komen. “We vinden het belangrijk dat de deelnemer er zin in heeft om in vijf bijeenkomsten op een aandachtige en speelse manier naar de persoonlijke situatie te kijken en daarover met anderen van gedachten te wisselen”.

GRATIS KENNISMAKING

Woensdag 13 september van 14.00 tot 16.00 uur kunnen belangstellenden in het Binnenbos terecht voor meer informatie over de inspiratieworkshops over veerkrachtig ouder worden. Aanmelden mag: info@gildezeist.nl of tel. 06 - 31995748. Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk.

De workshops zelf zijn op donderdag 26 oktober, 2, 16 en 30 november en 14 december, telkens van 09.30 tot 12.30 uur en vinden ook plaats in het Binnenbos, Hoog Kanje 186 te Zeist.

THEMA’S

Per bijeenkomst staat een ander thema centraal. De thema’s van de vijf workshops zijn: Waarden en Inspiratie, Lichaam en Geest, Sociale Contacten, Materiële Situatie, Arbeid en Participatie.De totale kosten van de vijf bijeenkomsten zijn € 50,- inclusief koffie en thee.

CITATEN VAN OUD-DEELNEMERS

Een paar citaten van oud-deelnemers: ,,Na het overlijden van mijn man had ik alleen maar lege tijd. Iemand uit de groep zei: ga je een keer mee naar onze tuinclub? Nu ben ik daar met veel plezier lid van.’’ (vrouw, 72)

,,Ik ben met vervroegd pensioen gegaan. Zeeën van tijd. Op zoek naar hoe nu verder bracht Power mij bij mijn grootste hobby, namelijk mooie reizen maken. Nu ben ik reisleider. (man, 78)

,,Ik weet nu na Power dat ik zelf mijn huis uit moet en plannen moet maken. Wachten helpt niet. Mijn leven heeft voor mij meer kleur gekregen.’’ (vrouw, 69)

Power, veerkracht op leeftijd is een project van Gilde Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie