Het Voedselbankje.
Het Voedselbankje. Eigen foto Kern met Pit

Nog 4 weken om in te schrijven voor Kern met Pit

2 oktober 2023 om 13:16 Maatschappelijk

ZEIST / PROVINCIE UTRECHT  Van buurthuiskamer tot beweegpark, van repaircafé tot pluktuin; Kern met Pit ondersteunt mensen met een idee voor hun buurt gratis een jaar lang met deskundige hulp. Is het plan binnen een jaar uitgevoerd? Dan is er een beloning van 1.000 euro én maken de bewoners kans op de Gouden Pit van 3000 euro. Inschrijven voor Kern met Pit kan tot 1 november 2023.

INITIATIEF


In heel Nederland schrijven elk jaar zeker 250 initiatieven zich in voor Kern met Pit. Het zijn mensen die zich actief inzetten voor hun eigen wijk, buurt of dorp. Zoals in het Utrechtse Schoonrewoerd , waar de bewoners eigenhandig ‘Voedselbankjes’ timmerden met opbergruimte voor donaties aan de voedselbank . En natuurlijk is zo’n bankje ook de plek voor een gezellig praatje. In iedere straat een bankje was het doel, en dat lukte! Met meer dan 8000 donaties in een jaar tijd maakten zij het leven mooier in hun eigen leefomgeving. Ze werden bekroond met de Kern Met Pit-trofee 2023 van hun provincie!

KLUS GEKLAARD BINNEN EEN JAAR


Het programma Kern met Pit is er speciaal voor bewoners die in een jaar tijd hun droom voor de buurt tot stand brengen. Waardoor ze samen het leven in hun wijk of dorp een beetje beter, groener, veiliger, gezonder en gezelliger maken. Sinds de start van Kern met Pit ruim 45 jaar geleden, zijn al meer dan 5.000 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Bewoners kunnen zich inschrijven en profiteren van de kennis en het netwerk van Katalys (voorheen KNHM). Ze krijgen een eigen adviseur, interessante workshops (bijvoorbeeld over crowdfunding), twee bijeenkomsten om andere initiatiefnemers te ontmoeten, een plek op de website en indien nodig de expertise van ingenieursbureau Arcadis. En tussentijds natuurlijk veel aanmoediging.


Dat zorgt vaak voor een boost: door mee te doen met Kern met Pit krijgen bewoners een coach die als vrijwilliger kan adviseren bij een plan van aanpak, de geldpuzzel helpt leggen of een ontwerp of bouwtekening kan laten maken. Zeker 150 deelnemers halen ieder jaar de eindstreep. Zo helpt Katalys (de landelijke organisatie voor ondersteuning van initiatieven in buurt, wijk of dorp), actieve bewoners een stap verder.

MEEDOEN? NOG EEN PAAR WEKEN


Heb jij ook een goed idee? Kan jouw buurt wel wat pit gebruiken? Dan is het tijd voor actie! Schrijf jullie project vóór 1 november in voor Kern met Pit (finale 2024). www.kernmetpit.nl .
Schrijf je nu in voor Kern met Pit en doe mee. Bekijk hier de video voor een sfeerimpressie
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie