Niels Roelen vertrekt zaterdag naar Bosnië met een groep veteranen.
Niels Roelen vertrekt zaterdag naar Bosnië met een groep veteranen. Ellis Plokker

Veteranen fietsen in Bosnië

29 augustus 2022 om 18:00 Mensen

ZEIST Veteraan Niels Roelen vertrekt zaterdag voor een fietstocht in Bosnië, samen met zo’n veertien andere veteranen. Tijdens de fietstocht bezoeken ze steden in Bosnië, waarin sommige groepsleden dertig jaar geleden als militair gelegerd waren. Door samen te fietsen, willen ze hun ervaringen verwerken.

door Ellis Plokker

Roelen fietst de tocht in Bosnië met leden van het I Can Wounded Warriors Cycling Team. De tocht begint en eindigt in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. In die stad waren in de Joegoslavische burgeroorlog VN militairen gelegerd. De leden van de Wounded Warriors groep zijn militairen, die fysiek of mentaal gewond zijn geraakt tijdens missies. De groep fietst acht etappes van elk ongeveer 100 kilometer, dus 800 kilometer in totaal.

 
OORLOG 

Ze bezoeken plaatsen als Travnik, waar in de Joegoslavië oorlog Nederlandse VN-militairen gelegerd waren, en Mostar, bekend van de oude brug, die in 1993 instortte.

Roelen gaat mee naar Bosnië als teamlid en als schrijver. Hij heeft samen met een bestuurslid van het team de wegen in Bosnië verkend. ,,Want ze moeten wel geschikt zijn voor een racefiets.” Hij vertelt dat een aantal teamleden in Bosnië is geweest tijdens de Joegoslavië-oorlog. Sommigen hebben een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) opgelopen, waarbij ze bijvoorbeeld veel nachtmerries hebben. Roelen verwacht dat de reis voor hen emotioneel zwaar zal zijn. Er gaat dan ook een geestelijk verzorger en andere verzorgers mee. Bovendien steunen de groepsleden elkaar. Roelen: ,,We fietsen als groep, het gaat niet om sprinten of winnen. We zijn er voor elkaar. De gedachte is dat je door te sporten niet alleen kunt presteren, maar ook je hoofd leegmaken.”

Het Wounded Warriors Cycling Team fietste drie jaar geleden, toen D-day 75 jaar geleden was, van Arromanches in Normandië naar Nederland. Een doel van het team is aandacht vragen voor de prestaties van militairen en anderen, die zich hebben ingezet voor vrede en veiligheid en voor de offers die ze gebracht hebben. Roelen: ,,We proberen ook geld op te halen, onder andere voor hulphonden voor mensen met PTSS. De hond voelt aan wanneer diegene veel spanning ervaart en reageert daarop, en helpt zo de persoon met PTSS”.

SCHRIJVER

Nadat hij vijfentwintig jaar als officier voor defensie heeft gewerkt, is Niels Roelen schrijver geworden. Hij werd verschillende keren uitgezonden voor de NAVO en de VN, onder andere naar Uruzgan. Inmiddels heeft hij drie boeken op zijn naam staan, over het leven na de missie en hoe lastig dat kan zijn. Daarnaast schrijft hij artikelen en blogs en is hij gastdocent op zijn oude middelbare school, waar hij jongeren probeert te laten nadenken over vrede en hoe belangrijk samenwerken daarbij is.

www.nielsroelen.com

www.wwcyclingteam.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie