Oud-medewerkers doen boekje open over vertrokken Charim-bestuurder. ,,Nog steeds heerst er een angstcultuur. De angst zit in de muren."
Oud-medewerkers doen boekje open over vertrokken Charim-bestuurder. ,,Nog steeds heerst er een angstcultuur. De angst zit in de muren." Zorggroep Charim

Oud-medewerkers doen boekje open over vertrokken Charim-bestuurder: ‘Henk Prins heeft twee gezichten’

21 maart 2023 om 14:51 Mensen

VEENENDAAL / ZEIST ,,Narcist, leugenaar, bedrieger, een manipulatieve, visieloze en impulsieve bestuurder zonder empathisch vermogen.” De vele kritiek op Henk Prins, enig lid van de raad van bestuur van Zorggroep Charim, liegt er niet om. Vorig jaar vertrok hij met stille trom, een jaar voor zijn pensionering. Oud-medewerkers schetsen nu een ontluisterend beeld van hem. Niet uit persoonlijke rancune, maar om -gedreven door bezorgdheid en een sterk rechtvaardigheidsgevoel- eindelijk de waarheid voor het voetlicht te brengen. 

Het rommelde al langer bij Charim onder Henk Prins (65), in functie geweest sinds 2013. De onvrede kwam publiekelijk tot uiting toen de vakbonden van diverse medewerkers signalen ontvingen over mogelijke intimidaties, sociale onveiligheid en een angstcultuur op de werkvloer. Een rapport uit 2016, uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, bevestigde dit. 

BEPERKTE BEWEGINGSRUIMTE

‘Prins handelde naar eigen inzicht, nam zonder overleg belangrijke besluiten, greep in door lagere niveaus heen en beperkte hierdoor de bewegingsruimte van leidinggevenden. Een zeer directieve, intimiderende en autoritaire bestuurdersstijl. Teveel resultaatgericht en te weinig mensgericht. Onduidelijkheid over het steeds wisselende beleid. Waardering en respect van medewerkers schoten tekort. Ook de interne communicatie functioneerde gebrekkig’, concludeert het rapport.

,,Dat rapport is onderin een lade beland”, weet een oud-leidinggevende, die niet met naam in de krant wil. ,,Ik kan me volledig vinden in de conclusies. Het bizarre is dat Henk Prins bij zorginstelling ‘s Heeren Loo ook al bekend stond om zijn autoritaire optreden. Blijkbaar -en helaas- is dat niet opgemerkt bij zijn overstap naar Charim.”

Als hij iemand in het vizier had, werd je subiet weggepest

Dat hij het middenkader passeerde en corrigeerde, blijkt bijvoorbeeld uit de mantelzorgondersteuners die ineens moesten vertrekken bij Charim. ,,Wegens een ‘visie-wijziging’. Een goedlopend programma, door hem zelf onverwachts stopgezet.” Een andere vroegere leidinggevende vult aan: ,,Prins dreigde bijvoorbeeld teamleiders te ontslaan als verzorgenden nog sieraden bleven dragen. Er was kritiek op de zorgverlening in de Amandelhof in Zeist. Hup, de locatiemanager en zorgdirecteur weg. Die kregen de zwartepiet toegedeeld.”

SLANGENKUIL

De afgelopen jaren was het management net een duiventil. Steeds weer nieuwe gezichten en steeds weer nieuw beleid, wat veel onrust veroorzaakte. ,,In zeven jaar tijd zijn vijf directeuren vertrokken en dertig à veertig managers weggewerkt. ‘Prins zei: Ik kan iedereen wegkrijgen die ik weg wil hebben.’ Als hij iemand in het vizier had, werd je subiet weggepest. Zeker als je je té betrokken en té empathisch opstelde. Als je je kop boven het maaiveld uitstak. Zo is Charim veel goede medewerkers kwijtgeraakt.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


,,Henk Prins heeft twee gezichten: charmant en autoritair. Voor mij is het een grote opluchting dat-ie eindelijk weg is.” - Zorggroep Charim

Met een geslepen verdeel- en heerstechniek maakte Prins elke oppositie machteloos

,,De top was een slangenkuil. Met een geslepen verdeel- en heerstechniek maakte Prins elke oppositie machteloos. Geen verbinding zoeken, maar mensen tegen elkaar opzetten. De cliëntenraad en de ondernemingsraad waren monddood en vleugellam gemaakt. Het merendeel van het personeel zweeg angstvallig over de ongezonde arbeidsverhoudingen. Sommigen probeerden bij Prins in een goed blaadje te komen, die werden dan de hemel in geprezen. Meelopen uit angst vaak, om de eigen positie niet te verliezen.”

Tegelijk zorgde de ‘zonnekoning’ van Charim uitstekend voor zijn eigen positie. In 2020 ontving hij in totaal ruim 185.000 euro op zijn bankrekening. Dat bedrag valt overigens binnen de Balkenende-norm. ,,Henk Prins was vooral uit op geld en macht. Status, streven naar gelikte pr en uiterlijk vertoon.

OVERGESCHILDERD

De eerstgenoemde oud-leidinggevende: ,,Henk Prins heeft twee gezichten: charmant en autoritair. Hij kon je helemaal inpakken met zijn charmes en tegelijk alle kritiek van tafel vegen en zijn zin doordrukken. Van financiën had hij weinig kaas gegeten. ,,Het geld klotst hier tegen de plinten”, was zijn credo. ,,Terwijl Charim een zorginstelling is die draait op gemeenschapsgeld. Locatie De Engelenburgh was net gerenoveerd. Prins kwam op inspectie en vond de kleuren op de muren niet mooi. Konden ze worden overgeschilderd. Ik heb letterlijk talloze nachten wakker gelegen van alle misère bij Charim. Voor mij is het daarom een grote opluchting dat-ie eindelijk weg is. Het verbaast me dat zijn bewind zolang heeft geduurd.”

Nog steeds heerst er een angstcultuur. De angst zit in de muren

Het aantreden van een nieuwe raad van toezicht luidde de val van Henk Prins in. ,,De vorige raad van toezicht nam geen verantwoordelijkheid. Deze gelukkig wel. Er kwamen interim-directeuren en -managers, waardoor de steun voor Prins afbrokkelde. Maar niemand zag zijn aftreden aankomen. Er is nu een interim-opvolger van hem in functie. Prins liet een enorm gat achter; de hele organisatiestructuur moet op de schop. Nog steeds heerst er een angstcultuur. De angst zit in de muren, hoor ik van oud-collega’s. Ik hoop op en gun Charim een goede empathische bestuurder. Dat verdienen ze.”

Ondanks herhaaldelijke verzoeken wil noch Charim, noch Henk Prins met een reactie komen op deze aantijgingen. 

door de redactie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie