Een trotse Rien met 'Mijn wereld vol boeken'.
Een trotse Rien met 'Mijn wereld vol boeken'. Eigen foto

Rien Speulman brengt jongeren aan het lezen met ‘Mijn wereld vol boeken’

6 december 2023 om 06:11 Mensen

ZEIST In juli dit jaar studeerde Zeistenaar Rien Speulman (21) af als mediavormgever aan het Grafisch Lyceum. In zijn vrije tijd ontwierp Rien een invulboek waarin je kunt schrijven wat je van je gelezen boeken vindt.

,,Mijn wereld vol boeken is eigenlijk een dagboek over boeken’’, zegt Rien. ‘Maar naast invulpagina’s over boeken, staan er ook allerlei overzichten en challenges in. Op social media wordt zo’n boek een reading journal genoemd. Rien is zelf ook actief op verschillende kanalen onder de naam @riens.wereldvolverhalen. ,,Zonder social media was het nooit gelukt om zoveel mensen te bereiken. Vorig jaar heb ik 250 boeken verkocht vanuit mijn slaapkamer.’’’

Ondertussen is de vierde editie te koop. ,,Ik maak elk jaar een nieuwe, met andere kleuren en handgemaakte lettertypes en illustraties. Er is een vaste groep lezers die mij soms in april al vraagt of ik weer een nieuwe ga maken’’, lacht Rien.

Wat hij zelf het gaafste vindt aan dit project? ,,De berichten van jongeren die dankzij het invulboek het plezier in lezen hebben teruggevonden. Het voelt fantastisch om met mijn vormgeefskills en liefde voor verhalen een product te maken waarin ik mijn beide passies kan combineren, en dan ook nog zoveel mensen blij maak! Het is een fijn idee dat ik kan bijdragen aan het leesplezier van jonge lezers.’’

Onlangs kwam Riens grote droom uit. ‘Mijn wereld vol boeken’ is te vinden bij boekhandel Kramer en van Doorn op de Slotlaan. ,,Op een middag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ze interesse hadden in mijn boek. Toen ze ‘ja’ zeiden, heb ik me moeten inhouden om niet midden in de winkel te gaan springen van blijdschap.’’ Rien straalt van oor tot oor. ,,Zo’n invulboek is natuurlijk hartstikke leuk voor de feestdagen, dus de timing is perfect. En door het tijdloze en algemene design, is het een boek dat meer jaren gebruikt kan worden door zowel de jonge als volwassen lezers,’ voegt de jonge ondernemer nog snel even toe. 

En wat Rien zelf graag zou willen in de decembermaand? ,,Lekker veel boeken verkopen, natuurlijk.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie