Afbeelding
Shutterstock

Betalen voor grof vuil ophalen in Zeist kost straks 20 euro; brengen blijft gratis

18 november 2022 om 10:16 Natuur en milieu

ZEIST Het ophalen van grofvuil door Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) kost veel geld en leidt ertoe dat grof vuil niet wordt gescheiden. Om die reden wil de gemeente stimuleren dat inwoners hun grof vuil wegbrengen naar het recyclingstation, waar het wél goed gescheiden kan worden. Het afleveren van grof vuil bij het recyclingstation blijft gratis. Inwoners die grofvuil thuis laten ophalen, betalen vanaf 1 februari 20 euro per keer. De gemeenteraad heeft dit eerder dit jaar besloten. Dat meldt de gemeentewoordvoerder in een persbericht.

DUUR Grof vuil dat wordt opgehaald, komt in één vrachtwagen terecht waar het wordt ‘gekraakt’. Alle soorten afval zijn dan vermengd. Daarom moet het worden verbrand. Dat is slecht voor het milieu en jammer van de waardevolle grondstoffen waar dat grofvuil uit bestaat. Bovendien kost dat verbranden veel geld: 255 euro per 1000 kilo grofvuil. Die kosten betalen inwoners zelf, via de afvalstoffenheffing.

ZELF WEGBRENGEN Grofvuil kan wél goed worden gescheiden als ínwoners het afval zelf wegbrengen naar het recyclingstation in Huis ter Heide. Men kan het grofvuil daar in 25 verschillende soorten scheiden, waarna het wordt hergebruikt in allerlei producten en toepassingen. Sommige gescheiden soorten grofvuil leveren geld op. Andere soorten kosten nog wel geld om te verwerken, maar die kosten zijn zeker de helft lager dan wanneer grofvuil wordt verbrand.
Inwoners kunnen op het recyclingstation gratis een aanhanger lenen om grofvuil weg te brengen.

BETALEN  Inwoners die tot en met 31 januari op de website van RMN (www.rmn.nl) een afspraak maken voor het laten ophalen van grofvuil, kunnen dat nog gratis laten doen. Iedereen die vanaf 1 februari belt, moet 20 euro betalen. Betalen gebeurt tegelijk met het maken van de afspraak, online, via iDeal.

HANDHAVING De ervaring in andere gemeenten leert, dat betalen voor het ophalen van grofvuil er niet toe leidt dat inwoners veel meer afval gaan dumpen. Toch gaat de gemeente extra handhavers inzetten om dit in de gaten te houden en waar nodig opruimkosten in rekening te brengen.

RECYCLINGSTATION Het recyclingstation Zeist ligt aan de Zandbergenlaan 2 in Huis ter Heide. Het station is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur. Op zaterdag is het station open van 8.30 tot 16.00 uur. Snoeihout wordt nog steeds vier keer per jaar gratis door RMN opgehaald.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie