Op dit kaartje kunt u zien waar de werkzaamheden plaatsvinden.
Op dit kaartje kunt u zien waar de werkzaamheden plaatsvinden. Utrechts Landschap

Utrechts Landschap werkt in Zeisterbos: MTB-pad omgeleid

3 januari 2023 om 19:42 Natuur en milieu

ZEIST Vanaf 4 januari 2023 gaat een aannemer in opdracht van Utrechts Landschap een aantal bomen verwijderen uit de bosvakken van het Zeisterbos. De betreffende bomen zijn in het terrein gemarkeerd met een oranje cirkel. Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat een pad tijdelijk wordt afgesloten. Dat maakt het Utrechts Landschap bekend, de eigenaar van het bos.


OUDE GROVE DENNEN Kenmerkend voor het Zeisterbos zijn zowel de ruim tweehonderd- als de honderdjarige oude grove dennen, de lanen en de rijke variatie aan boomsoorten. Om deze bomen met historische waarde te behouden zijn maatregelen nodig ter bevordering van de groei. 

DOUGLASSPARREN De Amerikaanse eiken en douglassparren, die hier na WOII zijn aangeplant, hebben een enorme groeikracht en verdringen daarmee de oude grove dennen en andere inheemse beplanting. Een deel van de ooit dicht bij elkaar aangeplante boomgroepen, waaronder Japanse lariks en douglasspar, worden daarom uitgedund. Karakteristieke bomen met hoge belevingswaarde blijven uiteraard behouden. Door het weghalen van bomen komt er meer licht op de bosbodem. Dit bevordert de variatie van soorten in het bos. Hier kunnen boomzaden kiemen; het bos zal zich op natuurlijke wijze verjongen.

WERKWIJZE Utrechts Landschap gaat bomen verwijderen die het licht in de boomkronen van de historische grove dennen, eiken en het eikenhakhout ontnemen. Ook wordt kleinschalig een deel van de aanwezige Amerikaanse eiken teruggedrongen. De werkzaamheden worden met klein materieel uitgevoerd door een aannemer. Kleinschalige aanpak beperkt de schade aan het bos en de paden zo veel mogelijk. 

BIJ HET DIAKONESSENHUIS Het betreft het deel van het Zeisterbos nabij het Diakonessenhuis (tussen de Professor Lorenzlaan, Krakelingweg, Woudenbergseweg en Jagersingel).

VOEDSEL Een deel van de stammen wordt afgevoerd, maar er blijft ook wat achter. Het is belangrijk leef- en voedselgebied voor diverse dieren en schimmels. Het afgebroken materiaal zorgt voor verbetering van de bodemstructuur en mineralen aan al wat er groeit.

HERSTELWERK De stobben van de Amerikaanse eik worden gefreesd om opnieuw uitlopen te voorkomen en om bosverjonging een kans te geven. Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat paden tijdelijk niet of slecht toegankelijk zijn. De paden worden na het voltooien van het werk hersteld.

MTB-PAD Tijdens de werkzaamheden zal het mountainbikepad worden omgeleid. Hiervoor is bewegwijzering aangebracht. Met het oog op de veiligheid in het terrein is het belangrijk dat mountainbikers hier rekening mee houden. De duur van de omleiding is naar verwachting drie weken.

TIJDELIJK OVERLAST Tijdens de werkzaamheden komt het voor dat wandelpaden tijdelijk worden afgesloten. Ook is het mogelijk dat bij de afvoer van de stammen paden mogelijk beschadigd raken. Uiteraard worden de wandelpaden snel na het werk weer in orde gemaakt.

RESULTAAT Als de rust is weergekeerd en het bos zich van de ingreep heeft hersteld, ontstaat er een gevarieerder bos. Een rijke leefomgeving voor planten en dieren, dat aantrekkelijk is voor bezoekers.

OVER UTRECHTS LANDSCHAP Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.
De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 35.000 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 82 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

 

Licht op de bosbodem zorgt voor onderbegroeiing.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie