Er werd van 10 tot 70 meter onder de grond geboord om monsters te nemen.
Er werd van 10 tot 70 meter onder de grond geboord om monsters te nemen. Eempers

Diep boren voor bodemonderzoek, dan pas woningbouw op Park Vliegbasis Soesterberg

22 maart 2024 om 15:08 Nieuwbouw

SOESTERBERG / ZEIST Vijf jaar na het ontdekken van verontreiniging van grond en drinkwater op de voormalige vliegbasis heeft de provincie boringen laten uitvoeren. Onderzoek was nodig omdat ten zuiden van Park Vliegbasis Soesterberg een nieuwe woonwijk is gepland. Om die te kunnen realiseren moet eerst de bodem gesaneerd worden.

De locatie van de woonwijk ligt ter hoogte van de voormalige brandweerkazerne en de brandweeroefenplaats op de vliegbasis. Een gespecialiseerd bedrijf heeft boringen tot zeventig meter diep uitgevoerd bij de twee locaties waar de bodem is verontreinigd met het schadelijke PFAS. Dit zat in het blusschuim dat de brandweer tussen 1983 en 2006 gebruikte bij oefeningen op het terrein.

TANKPLAATS

De elf boringen van tien tot zeventig meter diep werden ook bij de oude tankplaats en nabij de landingsbaan ter hoogte van het Nationaal Militair Museum gedaan. Hierbij is grond opgeboord, waarvan monsters zijn genomen. Die zijn opgestuurd naar het laboratorium voor analyse. In de boorgaten zijn peilbuizen geplaatst waaruit grondwater wordt opgepompt. Ook dit grondwater wordt geanalyseerd in het laboratorium.

GRONDWATER

Het bodemonderzoek moet inzicht geven in hoe deze verontreiniging zich in de grond en het grondwater heeft verspreid en hoe PFAS zich in de bodem gedraagt. Deze informatie helpt om te bepalen wat de juiste saneringsmaatregelen zijn. De verwachting is dat het saneringsplan eind van dit jaar klaar is.

De verontreiniging werd ontdekt tijdens bodemonderzoek in 2018. De grond- en grondwatersanering is niet alleen nodig om de locatie bij de voormalige brandweerkazerne geschikt te maken voor woningbouw. Minstens zo belangrijk is het om de natuur en het grondwater te beschermen. Met deze sanering zorgt de provincie Utrecht ervoor dat er op Park Vliegbasis Soesterberg geen risico’s meer zijn voor de natuur en het grondwater en dat mensen er veilig kunnen wonen en recreëren.

SANERING IN 2026

De sanering bestaat volgens de huidige inzichten uit het verwijderen en vervangen van de sterkst verontreinigde grond. Ook wordt het verontreinigde grondwater opgepompt en -na zuivering- weer geïnfiltreerd in de bodem. Het doel hiervan is om zowel PFAS uit het grondwater te verwijderen als ook verdere verspreiding tegen te gaan. De saneringswerkzaamheden starten naar verwachting in 2026.

GESLOOPT

De provincie Utrecht heeft in 2009 de voormalige Vliegbasis Soesterberg gekocht van het Rijk om het terrein voornamelijk in te richten als natuurgebied. De nieuwe woonwijk aan de rand van het gebied is ook onderdeel van de plannen. Bij een nieuwe woningbouwlocatie moet altijd eerst een bodemonderzoek worden gedaan. Daaruit bleek de verontreiniging met PFAS. In de periode dat het blusschuim gebruikt werd waarin dit zat was niet bekend dat het de bodem kon verontreinigen met risico’s voor mens en milieu. Zowel de brandweerkazerne als de tankplaats zijn inmiddels gesloopt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie