Architect Ernst de Jager bij een beeltenis van zijn ontwerp.
Architect Ernst de Jager bij een beeltenis van zijn ontwerp. René Borkent

Enthousiasme en kritische geluiden over plan Thomaskerk Zeist

19 april 2022 om 23:22 Nieuwbouw

ZEIST ,,Kluswoningen. Zelfbouwkavels. Casco nieuwbouw woningen. Je bepaalt zelf de indeling, de afwerking en wie dat doet.’’ Zo prijst het bedrijf Steenvlinder de plannen aan voor de ombouw van de voormalige Thomaskerk tot een gebouw met zeventien woningen. Bij de tweede informatieavond over de te bouwen kluswoningen, afgelopen dinsdag in de voormalige Thomaskerk, kwamen diverse buurtbewoners een kijkje nemen. 

door René Borkent

Het bedrijf Steenvlinder heeft ervaring met het ombouwen van panden tot kluswoningen. Ook in dit gebouw wil dit bedrijf aan de slag. 

,,Ik ben geïnteresseerd hoe het eruit gaat zien’’, zegt buurtbewoner Guus. ,,Ik hoop dat het past in de omgeving. Tot nu toe had ik niet echt een plaatje gezien, alleen maar bouwtekeningen. Ik hoop dat het niet te gek, niet te groot wordt.’’

Een andere buurtbewoner, Ronald, maakt zich zorgen. ,,Zeventien woningen in dit gebouw, dat zijn er echt veel te veel. En dan die hoogte. De mensen die achter dit gebouw wonen hebben straks vijf nieuwe buren die in de tuin kunnen kijken.  

En dan is er de verkeersoverlast. Met die zeventien woningen waar de bewoners twee auto’s hebben en allemaal een bakfiets wordt het druk in de buurt. De nieuwe bewoners hebben ook geen tuin dus moet er een vuilcontainer komen. 

En het huidige gebouw is mede zo mooi omdat het licht van twee kanten binnen komt. Straks komt er een muur dwars door de zaal. Nu is ‘t het uniforme van de buitengevel dat het gebouw mooi maakt. Straks ziet het er in alle woningen anders uit. Dat is jammer. 

Bovendien wordt nog steeds het beeld geschetst dat de buurt nauw is betrokken bij het proces. Maar de in klankbordgroep mocht je alleen meedoen als je wilt denken in het ‘algemeen belang’. Maar wij, buurtbewoners, hebben toch een eigen belang. Natuurlijk willen ook wij dat er iets gebeurt. We zijn niet aan het zeuren. Wij zijn buurtbewoners met wensen en ideeën. We praten nog steeds met Steenvlinder. En we hebben zienswijzen ingediend bij de gemeente. Er moet wel iets gebeuren. Het bestemmingsplan biedt ruimte aan zes tot acht woningen. En het gebouw is een gemeentelijk monument.’’

Architect Ernst de Jager toont zich tevreden over de avond: ,,De bezoekers zijn kritisch, maar ook enthousiast. Maar ook voor die kritische geluiden is deze avond bedoeld. We presenteren nu een voorlopig ontwerp. We willen graag laten zien wat we bedacht hebben. Maar het is nog niet tot in detail uitgewerkt. Na afloop gaan we aan de slag met de inbreng van de bezoekers.

In de toekomst komen er nog meer avonden met publiek. En parallel loopt natuurlijk de gemeentelijke besluitvorming.’’

Afbeelding
Bezoekers krijgen uitleg van medewerkers van Steenvlinder.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie