De nieuwbouw op de hoek van de Steynlaan en de Bergweg, ingepakt voor de mensen die het afwerken.
De nieuwbouw op de hoek van de Steynlaan en de Bergweg, ingepakt voor de mensen die het afwerken. (c)

Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte

6 jul, 08:36 Nieuwbouw

ZEIST De Steynlaan verandert in hoog tempo. Zeist heeft gekozen voor een compacte winkelkern met een concentratie van winkels op de Slotlaan, de 1e Hogeweg en Belcour. De Steynlaan behoort niet meer tot het winkelhart. Panden op de Steynlaan transformeren naar appartementencomplexen. Eigenaren zoeken de grenzen van het bestemmingsplan op. 

Een heel snelle transformatie is die van Steynlaan 96 waar een prefab appartementencomplex is neergezet. Eind oktober zijn de appartementen opgeleverd. Dat is de overtuiging van  K. Tehrani van City-Vastgoed uit Amsterdam, de eigenaar van het hoekpand.

GEEN NIEUWBOUW Het gaat hier niet om nieuwbouw, laat Tehrani weten, maar om transformatie. ,,Bij nieuwbouw heb je te maken met andere wet- en regelgeving.’’ Als de functie van een gebouw verandert (van winkel in woning bijvoorbeeld) gelden de veel minder strenge eisen voor bestaande gebouwen. Ook als het bestaande gebouw eerst tot op de fundering gesloopt wordt is er nog steeds sprake van verbouw met de daarbij behorende regels en niet van nieuwbouw. 

MAXIMALE DAKHELLING Op de Steynlaan mag volgens het bestemmingsplan tot 13,5 meter hoog gebouwd worden, met een goothoogte van 9 meter en een maximale dakhelling van 60 graden. In de praktijk betekent dat 3 bouwlagen en een schuin dak, waaronder nog ruimte is voor appartementen.    

OUDE PAND VERDWIJNT SNEL Eind mei verwijderden mannen in witte pakken het asbest, aansluitend werd het hele gebouw gesloopt en daarna is in hoog tempo een prefab-pand neergezet. ,,Een stalen constructie met houten panelen, net Lego’’, meldt Tehrani. ,,Voor de look en feel komen er steenstrips op aan de buitenkant. Verderop aan de Steynlaan bouwen ze traditioneel, maar dat duurt veel te lang. Wij hebben in een week tijd het hele pand neergezet.’’ 

RESTAURANT MARRAKECH Tegenover het pand van City-Vastgoed is onlangs ook zo’n prefab-pand neergezet, op nummer 91 en 93 waar vroeger Marokkaans restaurant Marrakech en een woonhuis stonden. Ook dat pand telt drie verdiepingen met een schuin dak. Het is ook gebouwd door VHH Prefab, onderdeel van Van Houwelingen Hout dat in Zeist op de De la Reylaan te vinden is.

CITY APARTMENTS Studio-appartementen in dit ‘City Apartments’ complex worden volledig gemeubileerd te huur aangeboden voor prijzen vanaf 1019 euro per maand (voor 23 vierkante meter woonruimte) exclusief energie- en servicekosten.  

DUURZAAM In het getransformeerde winkelpand op nummer 96 komen op de begane grond twee appartementen, op de eerste verdieping een appartement en twee studio’s, op de tweede verdieping ook twee studio’s en een appartement en op de derde verdieping twee appartementen. Hoe hoog de huurprijs is, kan de eigenaar nog niet zeggen, maar ‘in het middensegment’. De appartementen en studio’s zijn volgens hem ‘duurzaam AA-plus’, niet aangesloten op het aardgasnet en voorzien van zonnepanelen en vloerverwarming. 

ILLUSTRATIE De gemeente Zeist heeft al in juli 2020 een vergunning verleend om boven de toenmalige winkel appartementen te bouwen. Bij de verkoop van het pand in de zomer van 2021 werd de bouwtekening van het pand dat nu verrijst getoond als illustratie van de mogelijkheden ter plekke. Het pand werd toen voor 725.000 euro te koop aangeboden.

ANDERE PANDEN De transformatie op de hoek van de Steynlaan en de Bergweg is het eerste project van City-vastgoed in Zeist. Tehrani: ,,Het bevalt goed. Wij leveren hoge kwaliteit appartementen en zijn bezig met andere panden in Zeist.’’

advertentie
advertentie
Afbeelding
En weg zijn de borden... 7 uur geleden
Afbeelding
‘Plogging’: ruim zwerfafval Vuelta-parcours op 9 uur geleden
Afbeelding
Zondagmiddag in Slottuintheater: popconcert voor kinderen 14 uur geleden
Afbeelding
Saestum Skills Clinic voor kinderen 15 uur geleden
Afbeelding
Masterclasses voor strijkkwartetten 17 uur geleden
Afbeelding
Open tuin met zilverwerk uit Zeist 11 aug, 16:13
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta op 19 en 20 augustus 11 aug, 14:55