Afbeelding
ANP/Ramon van Flymen

In Zeist stopt 8,1% van de mbo’ers voortijdig met hun opleiding

9 april 2023 om 09:16 Onderwijs

ZEIST In tien jaar tijd zijn niet zoveel jongeren voortijdig gestopt met onderwijs als vorig jaar. In het studiejaar 2021-2022 stopten ruim 30.000 jongeren - waarvan ruim 25.000 mbo’ers - met hun opleiding zonder een startkwalificatie te halen. Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ook in de gemeente Zeist stopten veel mbo’ers voortijdig met hun opleiding. Het ging in onze gemeente om 80 studenten, wat neerkomt op 8,1 procent van het totaal. En met dat percentage valt Zeist maar net buiten de landelijke top vijf. 

In de regio van Zeist zijn doen de meeste gemeentes het beter: In Wijk bij Duurstede  stopte 5,9 procent (33 studenten) van de mbo-studenten voortijdig met de studie in het schooljaar 2021-2022, in Bunnik 5,2 procent (13), in De Bilt 5,9 procent (36) en in Soest 6,7 procent (66). Alleen de gemeente Utrechtse Heuvelrug springt er in negatieve zin uit met een percentage voortijdige schoolverlaters van 9,5, 74 studenten stopten voordat ze een diploma hadden behaald..

Op landelijk niveau stopten in de gemeente Laren (Noord-Holland) de meeste mbo’ers met hun opleiding (13 procent), gevolgd door Vaals (11), Amsterdam, Groningen en Heerlen (9,6 procent). Het DUO registreerde de laagste percentages uitval in Tubbergen (Overijssel), Bergeijk en Cranendonck (Noord-Brabant): allen 2,4 procent.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op de kaart is per gemeente het percentage vsv’ers in schooljaar 2021-2022 (vsv’ers = voortijdige schoolverlaters: leerlingen tot 23 jaar die van school vertrekken zonder diploma) op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weergegeven.

Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) stuurde maandag een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn zorgen uitte over het aantal jongeren dat zonder diploma van school ging. Verreweg het grootste deel van deze 30.000 zogenoemde ‘vsv’ers’ in schooljaar 2021-2022 zaten op het mbo. Als belangrijke oorzaak voor het gestegen aantal voortijdige schoolverlaters noemde de minister dat veel jongeren gedemotiveerd zijn geraakt door het lange thuis zitten tijdens de coronaperiode. Volgens Dijkgraaf kan de samenleving het zich ‘niet permitteren’ dat zoveel jongeren voortijdig stoppen met hun opleiding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie