Met gepaste trots laat toptekenaar Wilbert van der Steen zijn boeken zien.
Met gepaste trots laat toptekenaar Wilbert van der Steen zijn boeken zien. Foto: Carol Dohmen

Salto & Ubba nu in de winkel

4 november 2021 om 12:04 Overig

Het eerste stripboek in de reeks ‘Salto & Ubba’ van Wilbert van der Steen ligt in de winkel. Met zijn boeken wil Van der Steen het aanbod van zogenaamde gay comics in Nederland, en liefst ook daarbuiten, vergroten. Hoewel de verkoop nog maar net is gestart, is hij al begonnen met de verhaallijn en ruwe schetsen voor boek twee.

door Carol Dohmen 

Zeist - Een goed half jaar geleden was Van der Steen halverwege het tekenen en schrijven van zijn verhaal en nog druk bezig de crowdfunding rond te krijgen. Hij wilde het boek in eigen beheer uitgeven en zocht daarvoor financiering. Hij werkte gestaag door en sinds kort ligt het boek in de winkel. Aan de grote leestafel bij Boekhandel Kramer & Van Doorn vertelt hij over de laatste loodjes: ,,Het tekenen en schrijven verliep best vlot. Eind juli had ik mijn eerste exemplaar in handen en stonden de dozen met boeken in huis. Waar ik me een beetje op had verkeken waren de tegenprestaties voor de crowdfunders.” Afhankelijk van de grootte van de bijdrage kreeg een crowdfunder een eigen tekening voorin het boek en soms nog een aparte tekening erbij. Met gevoel voor understatement: ,,Dat kostte iets meer tijd dan ik had verwacht.”

De eerste reacties op zijn boek zijn erg positief. Zijn personages zijn voor veel mensen herkenbaar. Vooral de menselijkheid en de zorg van twee mensen voor elkaar spreekt de lezers aan. Van der Steen: ,,Ik wilde een mooi verhaal vertellen over een relatie tussen twee mensen. Dat ze toevallig gay zijn is een gegeven en dat ze in een stadje wonen waar de meerderheid dat ook is, vond ik een fijne gedachte.” Zelf had hij een vergelijkbare ervaring tijdens de Gay Games in 1998 in Amsterdam. ,,Het was enorm druk in de stad vanwege die Games, er waren zoveel mensen uit de regenboog community. En voor het eerst in mijn leven had ik het gevoel een keer als gay in de meerderheid te zijn. Dat was heel bijzonder.” Dat gevoel wilde hij overbrengen in zijn verhaal. ,,Het is geen boek met een emanciperende missie, al zit dat natuurlijk wel in het feit dat ik een gay comic op de markt breng. Maar er zit geen groot drama in. Je zou het een zacht statement kunnen noemen.”

In het eerste boek zit niettemin een beetje theatraliteit: de hoofdpersoon Salto is een performer. Hij heeft een voorstelling met als thema ’Ga niet op iemands buitenkant af, kijk wie hij of zij werkelijk is’. Van der Steen: ,,Met zijn voorstelling zoekt Salto een podium buiten zijn eigen community. In zijn eigen stadje is het vredig en vanzelfsprekend om niet-hetero te zijn. Daarbuiten is het - zoals in werkelijkheid - anders. Het tweede boek gaat daarom verder waar het eerste eindigt. Er komt meer drama en spanning in het verhaal.”

Zijn droom is om vier boeken te maken waarin het verhaal steeds iets complexer wordt. ,,Binnen de gay community is het natuurlijk ook niet allemaal koek en ei. Ook daar is strijd en vinden mensen iets wel of niet acceptabel van elkaar. Dat ga ik verder uitwerken.” Voorlopig is hij druk met het promoten van deel een. “Het Centraal Boekhuis verspreidt mijn boek in een aantal winkels. Online is het op verschillende plekken te vinden en je kunt zelfs een Engelstalig exemplaar bestellen.” Grijnzend: ,,Wat dat betreft zoek ik zelf ook een podium, haha.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie