Op de achtergrond de hoofdingang van het Walkartpark naast het gemeentehuis. Rechts het Joods Monument.
Op de achtergrond de hoofdingang van het Walkartpark naast het gemeentehuis. Rechts het Joods Monument. Foto: Maarten Bos

Straatnamen: het Walkartpark

21 december 2021 om 16:29 Overig

In de serie over straatnamen en andere bezienswaardigheden in Zeist deze keer het Walkartpark.

door Maarten Bos

Zeist -  De Zeister auteur en historicus Anne Louis Cammenga vertelt: ,,Op 2 maart 1904 overleed de laatste van de twee zusters Walkart. Zij had in haar testament bepaald: ‘Een perceel tuingrond en bosch, genaamd de Overplaats (van de buitenplaats Middenhoeve)... tot publieke wandeling open te stellen en opengesteld te laten’. Zij had tevens in haar testament ‘Eene som van veertigduizend gulden tot onderhoud dier wandelplaats’ nagelaten.  

Op 15 december 1905 werd tijdens de gemeenteraadsvergadering besloten ‘Het Park in de Donkere Laan te noemen Walkartpark, naar den naam van de legatrice Mej. Walkart’ en het park in te richten tot een publiek wandelpark.

Het park is in landschapsstijl ontworpen door tuinarchitect Henri Copijn en ligt op een langwerpig terrein tussen de Slotlaan en de Kerkweg. De hoofdingang bevindt zich bij het gemeentehuis, schuin op de hoek van het parkterrein. Vanaf deze ingang moet ook het park ervaren worden. Er is een onregelmatige slingervijver (Serpentinevijver) aangelegd. 

Het Walkartpark bezit een aantal typische parkbomen, zoals de sneeuwklokjesboom, een cypres, een levens- of paradijsboom en een Japanse noteboom. Tevens zijn er drie oorlogsmonumenten te zien. 

Het Walkartpark is het meest waardevolle landschapspark in Zeist. Niet alleen door de centrale ligging, maar ook door het besloten karakter. Op een betrekkelijk klein perceel is een groot aantal verrassingseffecten gerealiseerd, die alle aspecten van een landschapspark laten zien zónder dat de stijl van datzelfde landschapspark geweld wordt aangedaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie