Dat hebben we meer gezien: bakker Albert die met een brede lach zijn bijzondere desembroden uit de oven haalt.
Dat hebben we meer gezien: bakker Albert die met een brede lach zijn bijzondere desembroden uit de oven haalt. Carolien Paasman

Bakker Albert is terug in Zeist!

Overig

ZEIST Albert de Jong staat weer achter de oven in de bakkerszaak aan de Egelinglaan. Niet langer als eigenaar, maar als ervaren bedrijfsleider die de kar trekt voor Ambachtelijke Bakkerij Van Looijengoed.

De bakker heeft eindelijk een baan zonder nachtdienst, zodat hij zijn echtgenote Wilma weer vaker zal zien. Die heeft een baan elders. ,,Nu hebben we elkaar ‘s avonds wat te vertellen.’’

De Jong gaat zich toeleggen op het desembrood, de stokbroden en croissants en de aparte dingen waarmee hij bekend werd. Hij wil het SKAL-keurmerk voor biologische producten behalen. Ook gaat hij samenwerken met mensen die naast de arbeidsmarkt staan. ,,Hier liggen heel veel kansen’’, lacht de bakker.

In juni 2021 verkochten Albert en Wilma de Jong hun zaak na 25 jaar. Ze hadden de winkel met behulp van crowdfunding helemaal vernieuwd. ,,De zaak was midden in de kredietcrisis toe aan een verbouwing. Honderdtwintig fans hebben er geld in gestoken. Achteraf een goed marketinginstrument’’, zegt De Jong, die alle leningen met bakkersproducten terugbetaalde.

,,Drie jaar terug was ik met kerst door m’n rug gegaan en toen ben ik gaan nadenken. Er is meer in het leven dan brood bakken.’’ De verkoop verliep voorspoedig. Albert en Wilma gingen eerst met vakantie. ,,Ik hoefde niet meer achteraan in de rij. Als eigenaar van een bakkerszaak moet dat wel, dan laat je je personeel eerst kiezen.’’ Daarna kon de bakker kiezen waar hij wilde werken. Het werd een biologische bakkerij in Zutphen, drie dagen per week op en neer vanuit Zeist. 

,,Net toen we bedachten dat we eigenlijk zouden moeten verhuizen, kregen we een telefoontje. Onze oude zaak stond weer te koop. Mijn opvolger was kennelijk te impulsief geweest. Hij kon het allemaal niet combineren met zijn gezin met tien kinderen. Bakkerij Van Looijengoed wilde de zaak kopen, maar zocht wel een bakker die de tent draaiende kon houden.’’ Albert kon weer aan de slag in de bakkerij. 

,,Desems ontwikkelen voor brood in zijn puurste vorm en aparte dingen maken en mensen via de bakkerij een kans bieden op de arbeidsmarkt, zonder dat ik structureel ‘s nachts moet werken. De mooiste baan van de wereld. Als ik de kaders blijf bewaken houd ik tijd over voor mijn gezin en andere bezigheden zoals de zangclub. Van mijn uitstap heb ik geen moment spijt. Op deze manier is het gewoon veel beter!’’

Zie: www.bakkeralbert.nl

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 16 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 21 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren