Ruim dertig aanwezigen dachten constructief mee over de mogelijkheden voor een aardgasvrij Austerlitz.
Ruim dertig aanwezigen dachten constructief mee over de mogelijkheden voor een aardgasvrij Austerlitz. Foto: Carol Dohmen

Austerlitz aardgasvrij: de scenario’s

22 februari 2022 om 16:40 Overig

Een werkgroep met vertegenwoordigers van Austerlitz Belang, Austerlitz Duurzaam, netbeheerder Stedin, de gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist onderzoekt scenario’s voor een aardgasvrij Austerlitz. Afgelopen week vonden twee informatiebijeenkomsten voor inwoners plaats, digitaal en gelukkig ook weer live in het Hart van Austerlitz.

door Carol Dohmen

Austerlitz - In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. Austerlitz is volop in de weer met een onderzoek naar alternatieve energiebronnen. Inwoner Jan Pereboom is vrijwilliger bij Austerlitz Duurzaam. In het dagelijks leven werkt hij als deskundige aan de implementatie van waterstof-energiesystemen. ,,Het leidingnetwerk voor aardgas in Austerlitz wordt de komende jaren vervangen, dat is regulier onderhoud. We wilden geen kans verloren laten gaan om hierbij op een toekomst zonder aardgas te anticiperen. Ruim twee jaar geleden heb ik contact gezocht met  Stedin.” Daarna ging het balletje rollen en al snel zaten Austerlitz Duurzaam, Austerlitz Belang, Stedin, de gemeente en woningcorporatie Woongoed Zeist om de tafel.

EILAND 

De gemeente Zeist kijkt in verschillende buurten en dorpen naar alternatieven voor aardgas. Mila Verdonk, programmamanager van de gemeente: ,,Austerlitz is interessant voor dit onderzoek. Het is een eiland, de karakteristieke ligging maakt het dorp een overzichtelijk geheel. Je hebt diverse type huizen uit verschillende bouwperiodes. Een aantal huizen is inmiddels aardgasvrij, dus er is al wat ervaring.” Tegelijkertijd beperkt de bosrijke omgeving de mogelijkheden. ,,Een windmolen rendeert niet, de ruimte voor zonnevelden is beperkt en er zijn geen natuurlijke bronnen zoals water. Bovendien liggen de huizen vrij ver van elkaar, wat een nadeel kan zijn voor collectieve voorzieningen.”

DILEMMA’S

Door de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen worden dilemma’s snel zichtbaar. Verdonk: ,,We doen het samen met de inwoners. Iedereen beslist uiteindelijk zelf wat er met zijn huis gebeurt.” In Austerlitz zijn tien typen woningen geïdentificeerd, met hun eigen uitdagingen bij een omschakeling. Voor elk type zijn door Austerlitz Duurzaam referentiewoningen bezocht. De werkgroep is vastbesloten om geen ‘natuurlijke momenten’, zoals een verbouwing of verhuizing, verloren te laten gaan. Maar dat is in de praktijk nog best lastig. 

Er zijn nog veel open eindjes

Pereboom: ,,Ik sta nu zelf voor een keuze, omdat onze verwarmingsketel vervangen moet worden. Wat is verstandig, meer zonnepanelen leggen, een warmtepomp of toch een nieuwe ketel kopen? Er zijn nog veel open eindjes. Door ervaringen te delen, kunnen we elkaar helpen bij dergelijke keuzes.” 

Behalve financiële en technische aspecten, kan bijvoorbeeld ook geluidsoverlast een rol spelen. Verdonk: ,,De gemeente kijkt hoe we inwoners kunnen ontzorgen.” De komende weken organiseert de werkgroep informatie-avonden per type huis, zodat iedereen zich goed kan laten informeren. In juni volgt een enquête waarin dorpsbewoners kunnen aangeven welke warmte-opties de werkgroep verder moet onderzoeken. Terwijl er een auto met een aanhanger vol brandhout langsrijdt – Eunice heeft onbedoeld voor alternatieve brandstof gezorgd – sluit Verdonk de bijeenkomst. Meer info: www.zeist.nl/energie-en-milieu/nieuwe-energie/aardgasvrij-austerlitz.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie