De kersverse decorandi poseren na de plechtigheid.
De kersverse decorandi poseren na de plechtigheid. Carolien Paasman

Het heeft Zijne Majesteit behaagd...

26 april 2022 om 13:49 Overig

ZEIST Vandaag hebben veertien inwoners van de gemeente Zeist een koninklijke onderscheiding gekregen. Eén onderscheiding wordt uitgereikt in Groningen, professor Roerdink kreeg zijn ridderorde uitgereikt op de Rijksuniversiteit Groningen.

Burgemeester Janssen benadrukte hoe fijn het is, dat de lintjes weer in het echt opgesteld kunnen worden, in de kerk van de Evangelische Broedergemeente. ,,De vreugde is niet verdeeld in de tijd, maar nu.’’ Hij vertelde over de grote verzameling brieven die zijn gestuurd door mensen uit de omgeving van de decorandi -,,miniaturen van mensenlevens’’- en sprak zijn waardering uit voor de grote verzameling gemeenschapskracht.

RECHTVAARDIGHEID Als eerste was Jeanette van Andel aan de beurt. Even leek het erop dat zij de onderscheiding zou afwijzen. Haar reden was dat heel veel mensen heel goed werk verrichten, maar alleen de mensen van wie dat wordt gezien een lintje krijgen. ,,Een tekort aan rechtvaardigheid.’’

De voormalig huisarts Van Andel bleef nadat zij stopte met haar praktijk actief als arts, onder meer in Afrika. Het mooie van het huisartsenvak was voor haar: ,,Er zijn als het leven moeilijk is.’’ Sinds het jaar 2000 ze zij zich in voor Raad van Kerken Zeist is daarnaast actief voor het Landelijk Oecumenisch Platform, de PKN-gemeente Zeist-West, de Stichting Geestelijke Verzorging en Palliatief Thuis in Zeist, De 7e Hemel en het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies Zeist en het organiseren van de jaarlijkse Vredesweek. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

CARDIOLOGIEZORG De nationaal en internationaal geroemde cardio-geneticus Hubert Baars is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Bij de aanvraag voor zijn onderscheiding zaten veel brieven van patiënten, vertelde de burgemeester. ,,Uw patiënten lopen met u weg.’’ Baars strijdt wereldwijd voor cardiologiezorg en is daarvoor ook verbonden als docent aan een universiteit in Indonesië, en hij is eindredacteur voor het vaktijdschrift waarin zijn beroepsgroep publiceert.

OUDERENDAG Maurits Barendrecht begon in 2009 in Zeist met de organisatie van een Ouderendag. De toen 38-jarige Zeistenaar koppelde wensen van ouderen aan mogelijkheden van vrijwilligers. Dat bleek een schot in de roos en groeide uit tot de Nationale Ouderendag, die we sinds 2021 elke eerste vrijdag van oktober vieren. In 2016 is de organisatie in handen van het Ouderenfonds. Barendrecht is ook zeer actief als vrijwilliger in Amandelhof en zat jarenlang in het bestuur van tennisvereniging Shot. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

ACTIEVE ONDERNEMER Jan van den Berg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Nadat de burgemeester hem en zijn echtgenote naar voren riep, moest hij even zwaaien naar de camera van de livestream. Zijn 92-jarige moeder keek namelijk mee.

Van den Berg had jarenlang een bloemenzaak in Zeist, Bloemsierkunst Althaea. In Zeist was hij actief bij de ondernemersvereniging. Hij is onderscheiden voor zijn vrijwillige activiteiten bij Vereniging Bloemist Winkelier, de jaarlijkse secretaressedag is ooit door hem bedacht en is nog steeds elk jaar aanleiding voor veel ‘bazen’ om hun secretaresse te verrassen met een bloemetje. Hij is actief als vrijwilliger bij de protestantse wijkgemeente De Bron en een van de oprichters van de snelgroeiende Kringloop Het Goede Doel.

STILLE KRACHT Alie Dormans-Visscher is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Janssen omschreef deze Dolderse als een ,,stille kracht die vanuit het hart betrokken is bij het wel en wee van andere mensen.’’ Ze maakt het kerkblad voor de Protestantse Gemeente in Den Dolder en brengt het zelf rond op de fiets. Ook doet ze vrijwilligerswerk bij Academisch Hospice Demeter en Kinderhospice Zonnacare. Op begraafplaats Het Stille Hofje houdt ze al meer dan twintig jaar een pad onkruidvrij en netjes.

GELIJKE BEHANDELING Marianne Kallen-Morren is bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor 40 jaar inspanningen en bestuurlijke verdiensten bij tal van maatschappelijke organisaties. De Zeisterse was ooit raadslid voor de VVD in Zeist. Ze is in drie gemeentes in de regio actief geweest als plaatsvervangend burgemeester. De Soroptimist zet zich op verschillende fronten in voor gelijke behandeling van vrouwen en stimuleert andere vrouwen om politiek actief te zijn. Bij de Natuur- en Milieufederatie Utrecht is Kallen lid van de Raad van Toezicht en ze was jarenlang bestuurslid van een scholenkoepel.

GEBEDSGROEPEN Ienke Knauff-Hebly is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar vrijwillige werkzaamheden bij Evangelie Gemeente Zeist, The Gideons International en Open Doors Nederland. Zij is sinds jaar en dag actief in het voorbedeteam van de Evangelie Gemeente Zeist; gemeenteleden die gebed nodig hebben kunnen dat aan haar laten weten. Ook is Knauff actief in de Woman tot woman-gebedsgroepen.

‘HIJ ADEMT DOSC’ René van Nimwegen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. ,,Hij ademt DOSC,’’ zei burgemeester Janssen. Van Nimwegen -ooit zelf een heel goede voorhoedespeler- in sinds 1973 lid van de Dolderse vereniging. Hij was jeugdleider, bestuurslid, betrokken bij de bouw van de nieuwe accommodatie. Hij ruimt als vrijwilliger zwerfvuil op en heeft in die hoedanigheid heel wat vuilniszakken gevuld met de rommel die anderen achterlieten. En hij is oprichter van de Doldenarren, de carnavalsclub binnen DOSC. Voor het Ronald Mc Donald Huis Utrecht werkt hij regelmatig in de tuin.

NAUWGEZET Henk Poortvliet is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwillige inzet bij CDA afdeling Zeist, Belangvereniging Couwenhoven, de Protestantse Wijkgemeente Zeist-West en basisschool De Sluis.  De burgemeester benoemde de nauwgezetheid waarmee Poortvliet zijn taken voor het CDA verrichtte apart, ,,met grote waardering.’’

REDMIDDEL André van Renselaar is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet bij Stichting Hulpkas Zeist en Voetbalvereniging Jonathan Zeist. De Hulpkas kan voor mensen in grote financiële nood een laatste redmiddel zijn, Van Renselaar was acht jaar penningmeester. Voetbalvereniging Jonathan is met Van Renselaar als penningmeester in een financieel gezonde club veranderd. De gebouwen zijn onder zijn leiding uit de sportclub getild en ondergebracht in ‘Stichting Achter ‘t Slot.’’ Daarnaast is Van Renselaar nauw betrokken bij het Masterplan Sportaccommodaties dat de gemeente Zeist nu uitrolt. 

MANTELZORGTAKEN Gerard Schenau is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is chauffeur van Voedselbank Zeist. Hem was verteld dat zijn rit vandaag begon bij de kerk van de Broedergemeente om ‘iets’ op te halen. Hij was daar dus al om 9.30 uur en daar schrok burgemeester Janssen wel even van. Die was er ook om die tijd, om zich goed voor te bereiden... Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen. Schenau is onderscheiden voor zijn mantelzorgtaken en inspanningen bij Tennisclub Bosch en Duin, Stichting De Paraplu en Voedselbank Zeist. Bij de Paraplu verzorgt hij al dertig jaar sportles.

ALTIJD POSITIEF Jaap Smit is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werkzaamheden bij de Nederlands Gereformeerde Kerk in Zeist en Stichting Schuldhulpmaatje Zeist. Hij is sinds 1983 actief voor de kerk en behoort tot de eerste lichting gecertificeerde schuldhulpmaatjes in Zeist. Ook is hij actief bij Stichting Timon. Burgemeester Janssen roemde het feit dat Smit zijn woorden altijd positief kiest, ook als hij een moeilijke boodschap moest delen.

SCHOOLAQUARIUM Rik te Winkel is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn decennialange inzet bij PKN Zeist-West, zijn inspanningen bij Wijngaard Hoog Beek en Royen en basisschool De Sluis. Leuk weetje: toen zijn kinderen klein waren verzorgde hij het aquarium op De Sluis. Nu zitten zijn kleinkinderen op die basisschool en is hij opnieuw vrijwillig verantwoordelijk voor het schoolaquarium.

De burgemeester besloot de koninklijke reeks met deze woorden: ,,In het gewone schuilt voor mij het bijzondere. Vandaag zijn veertien Zeistenaren op een voetstuk geplaatst. We bedanken ze voor hun bijdrage aan de samenleving en met de woorden van Jeannette van Andel in gedachten bedanken we in hen ook alle anderen die dat doen en vandaag geen onderscheiding ontvingen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie