De tuinmuur op Hoog Beek en Rooyen.
De tuinmuur op Hoog Beek en Rooyen. Geheugen van Zeist

Subsidie uit fonds Erfgoedparels voor restauratie tuinmuur Hoog Beek en Rooyen Zeist

· leestijd 2 minuten Overig

ZEIST / UTRECHT De tuinmuur Hoog Beek en Rooyen in Zeist is een van de rijksmonumenten die met geld uit het fonds Erfgoedparels wordt gerestaureerd. Dat maakt de provincie Utrecht bekend. 

Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten toegankelijk en behouden blijven voor het publiek, draagt de provincie Utrecht ruim 4,4 miljoen euro bij uit het fonds Erfgoedparels. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud en restauratie van 19 rijksmonumenten. Zo worden onder andere het dienstengebouw van Huis Doorn en de watertoren van Overvecht in Utrecht gerestaureerd.


Het geld uit het fonds Erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 19 gehonoreerde projecten: De grafkapel van buitenplaats Eyckenstein in Maartensdijk, de Domtoren, het Maarschalkerweerorgel in Mijdrecht, het dienstgebouw van Huis Doorn, de Bruinenburgersluis op de grens van Woudenberg en Leusden, de tuinmuur Hoog Beek en Rooyen in Zeist, de Spengense molen in Kockengen, de Lutherse kerk in Utrecht, Leerhotel het Klooster in Amersfoort, het raadhuis van Woudenberg, het koetshuis van Nijenrode, de toren van de Catharinakerk in Utrecht, de watertoren aan de Neckardreef in Utrecht, de stallen van de Vinkenhoef in Amersfoort, het Stoomgemaal Teylingens in Kamerik, de Oude Sluis van Vreeswijk, de Rijksmunt in Utrecht, de directievilla van Cereol in Utrecht, het sterrenbos van buitenplaats Zuylestein in Leersum.


ERFGOED RESTAUREREN Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ik kan er altijd erg van genieten als ik een van deze prachtige rijksmonumenten bezoek en dat gun ik iedereen. Als provincie investeren we in ons erfgoed, omdat het belangrijk is om ons erfgoed te behouden voor nieuwe generaties en de verhalen te vertellen die erbij horen.”

TUINMUUR HOOG BEEK EN ROOIJEN ZEIST De buitenplaats Hoog Beek en Rooijen ligt in Zeist en is onderdeel van de Stichtse Lustwarande, een unieke gordel van buitenplaatsen die rond 1850 is ontstaan als vakantiegebied voor rijke kooplieden en bankiers uit Amsterdam en Utrecht. Het park heeft een slingervijver, padenpatroon met typerende rondwandeling, open ruimte met fraaie zichtlijnen en parkbosgedeelten. De moestuinmuur ligt langs de zuidzijde van het terrein. De restauratie is gericht op historische herstel.


SPENGENSE MOLEN Twee mooie voorbeelden van rijksmonumenten zijn de Spengense molen in Kockengen en de watertoren in Overvecht. De Spengense molen bij Kockengen kreeg in 1852 nagenoeg zijn huidige vorm. De molen is van het Utrechtse type wipmolen, met (onder)toren, waarin de molenaarswoning aanwezig is met op vaste kokerbalken nog 2 beddekoetsen. De molen is tot 1962 beroepsmatig voor de polder in bedrijf geweest. De restauratie bestaat uit het vervangen van de onderdelen die verrot zijn en het terug in verband brengen van alle onderdelen. Daarnaast blijkt uit recent ultrasoon onderzoek van de lassen van de roeden dat deze onbetrouwbaar geworden zijn en daarom zal het vervangen van de roeden in deze restauratie worden meegenomen.


WATERTOREN IN OVERVECHT tDe watertoren is in 1934 in Amsterdamse Schoolstijl gebouwd naar een ontwerp van architect J. Pateer, in opdracht van de toenmalige gemeente Maartensdijk. In 1954 kwam de watertoren binnen de gemeentegrenzen van Utrecht, omdat dit deel van Maartensdijk door Utrecht geannexeerd werd. Het is gebouwd in het kader van een werkgelegenheidsproject tijdens de crisisjaren. 

WONINGEN De achtzijdige watertoren, uitgevoerd met een reservoir-dragend betonskelet met een gevelontmanteling van metselwerk met betonnen detaillering is ruim 49 meter hoog en heeft een koperen koepeldak. De toren wordt herbestemd. Er komen woningen in, maar ook voorzieningen voor de buurt.


CRITERIA Bij het verlenen van subsidies hanteert de provincie een aantal criteria zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar. Ook wordt een extra subsidiepercentage verstrekt wanneer het rijksmonument verduurzaamd wordt of wanneer het een sociaal-maatschappelijke herbestemming heeft.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lichtjesparade tijdens Moonlight Shopping 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling Syntus Utrecht per 11 december 12 uur geleden
Afbeelding
Accordeonist Rik Cornelissen in Beauforthuis 16 uur geleden
Afbeelding
Top-2000 viering in Josephkerk Zeist met Pearl Jozesfoon 18 uur geleden
Afbeelding
‘We durven beiden schaamteloos te zijn’ 18 uur geleden
Afbeelding
Expositie De Toets 18 uur geleden
Afbeelding
Programma van het kerstseizoen in Centrum Zeist 21 uur geleden