Afbeelding
Eigen foto

Trouwen op zondag in Zeist een dure bezigheid

2 mei 2022 om 21:19 Overig

ZEIST Als je op een zondag in Zeist wil trouwen kost dat € 1.074,20. In Utrecht is het nog duurder en betaal je  € 1.234,00. Renswoude staat op de derde plek. Daar kost trouwen op zoendag € 1.039,05. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022.

Bruidsparen in de provincie Utrecht betalen van alle Nederlanders het meest voor een doordeweekse trouwceremonie in 2022, gemiddeld € 473,45. Trouwen in een Utrechts gemeentehuis is dit jaar opnieuw duurder geworden. Koppels betalen inmiddels 2,4% meer dan in 2021 om op maandag tot en met donderdag het jawoord te geven, een toename die lokaal zelfs oploopt tot 10%.  

KOSTEN IN ZEIST STEGEN STERKER Ten opzichte van vorig jaar is het doordeweekse trouwtarief voor een bruiloft het sterkst toegenomen in Montfoort (+10%). Ook in Utrecht (+8,4%) en Zeist (+8%) stegen de kosten voor een huwelijkssluiting sterker dan elders in de provincie.
Vier Utrechtse gemeenten kozen ervoor het tarief niet te veranderen, waaronder Bunnik en Amersfoort. In IJsselstein namen de kosten zelfs licht af (-3,1%).

GRATIS Overigens is het op maandagochtend mogelijk om gratis te trouwen in Zeist als tenminste een van de toekomstige partners in Zeist woont. Eenvoudig trouwen kan op woensdagochtend en kost € 181,35.


GROTE VARIATIE Gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven. Inwoners van Renswoude betalen € 311,15 om doordeweeks in het huwelijksbootje te stappen, terwijl Utrechters ruim twee keer zoveel kwijt zijn met € 829. De allerduurste ceremonie van de provincie is echter op zondag: voor een huwelijkssluiting op die dag betaalt een bruidspaar uit de gemeente Utrecht maar liefst € 1.234. Ook in Zeist en Renswoude kost een jawoord op zondag ruim duizend euro.

KAMERVRAGEN Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl vindt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

Top 3 Utrechtse gemeenten met goedkoopste ceremonies, doordeweeks:
Renswoude: € 311,15

Woudenberg: € 316,00

Leusden: € 335,00

Top 3 Utrechtse gemeenten met duurste ceremonies, op zondag:
Utrecht: € 1.234,00

Zeist: € 1.074,20

Renswoude: € 1.039,05

Vergelijk hier de kosten voor trouwen in jouw gemeente met andere omliggende gemeenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie