Roeland Gerding en Mandy Goes bij het schap van True Price.
Roeland Gerding en Mandy Goes bij het schap van True Price. Carolien Paasman
ZAKELIJK

Wilt u de Echte Prijs betalen?

23 jun, 19:30 Overig

ZEIST De trostomaten uit Schalkwijk zouden eigenlijk 24 cent per kilo meer moeten kosten. Voor de Spaanse broccoli betaalt u 27 cent per kilo te weinig. Zelfs de Hollandse aardappels liggen te goedkoop in het schap van de Groene Winkel. Per kilo zou u acht cent meer moeten betalen. Dan pas betaalt u de Echte Prijs; het bedrag dat een product moet kosten als u de verborgen kosten meerekent.

Roeland Gerding runt met zijn partner Mandy Goes en zijn ouders de Groene Winkel, de biologische speciaalzaak aan de 1e Hogeweg in Zeist. Net als Ekoplaza in Bilthoven en vier andere winkels in Nederland doet de Groene Winkel in de maand juni mee met een pilot van True Price.

VIJF PRODUCTEN Met dat project vraagt deze sociale onderneming aandacht voor verborgen kosten in de producten die we kopen. Ook onderzoekt True Price of klanten de Echte Prijs zouden willen betalen. Bij vijf producten op de groente- en fruitafdeling kun je op een extra schapkaart zien wat het product eigenlijk moet kosten.


ROELAND GERDING Op vrijdagmorgen is het al vroeg lekker druk in de supermarkt. In de koffiehoek bij het parkeerterrein aan de Kerkweg legt Roeland Gerding uit waarom hij de Echte Prijs belangrijk vindt.

KLIMAATBELASTING ,,Bij de productie van voedsel zijn verborgen kosten die de consument niet betaalt en waar uiteindelijk een ander voor opdraait. Het gaat dan om klimaatbelasting, watergebruik, landgebruiken armoede. Als je de Echte Prijs betaalt voor een product, betaal je de marktprijs plus die verborgen kosten. Het wordt steeds actueler, met de stikstofcrisis. 

STIKSTOFCRISIS Nu is er een generatie boeren die de prijs betaalt voor het feit dat wij met elkaar de gevolgen van de toegenomen stikstofuitstoot voor ons uit hebben geschoven. Niemand zit erop te wachten om op te draaien voor de schade die een ander heeft veroorzaakt.’’

BIOLOGISCH Gerding verwacht dat het gat tussen marktprijs en Echte Prijs bij biologische producten kleiner zal zijn dan bij gangbaar geproduceerde producten. ,,Bij biologisch geteelde groente is bijvoorbeeld geen kunstmest gebruikt en dat hoeft dus ook niet te worden gecompenseerd.’’

GROENE WINKEL De klanten in de Groene Winkel reageren positief op de pilot. ,,We berekenen deze echte prijs nog niet, maar het idee vindt wel weerklank.’’ Hoe de klant reageert als de Echte Prijs op de kassabon staat, durft Gerding niet te voorspellen. ,,Voordat het zover is, moet het kassasysteem worden aangepast, als je de klanten tenminste de keuze wil bieden tussen marktprijs en Echte Prijs.’’

AANZET IN AMSTERDAM Met de meeropbrengst daadwerkelijk de schade repareren wordt ook een uitdaging. Supermarkt Aanzet in Amsterdam berekent al wel Echte Prijzen en financiert met met dat geld projecten op twee landbouwbedrijven in Nederland om de verborgen kosten terug te dringen. Het andere deel naar schadeherstel, via Landlifecompany en givedirectly. 

Gerding: ,,Het zou mooi zijn als het heel vanzelfsprekend is, om de echte prijs te berekenen.’’

KIM UIT DE BOSCH Ingenieur Kim Uit De Bosch is adviseur van True Price. Zij is samen met de biowinkelvereniging verantwoordelijk voor dit pilotproject en is het helemaal eens met die uitspraak van Gerding. ,,Overschakelen naar de Echte Prijs is heel veel stappen voor ondernemers. Toch moeten we toe naar een economie waarbij die rekenmethode vanzelfsprekend is. Het gaat om kosten die er wel zijn, maar niet worden verrekend.

STUDENTEN HAN Studenten van de HAN maken met True Price een handleiding voor winkeliers om de Echte Prijs in te voeren. Deze pilot is een eerste stap.’’


TRUE PRICE De pilot is een initiatief van De Aanzet (de supermarkt in Amsterdam waar je de Echte Prijs betaalt), de biowinkelvereniging.nl, BioNederland, HAN University of Applied Sciences en True Price. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit subsidieert dit project.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Amandelhof viert 60-jarig bestaan 45 minuten geleden
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 8 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 12 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 18 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 19 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 22 uur geleden