Hulporganisaties starten Winteractie Zeist

27 oktober 2022 om 16:50 Overig Deel je nieuws

Enkele organisaties uit Zeist gaan de komende maanden een inzamelingscampagne voeren om huishoudens die het financieel zwaar hebben extra te steunen. Onder de naam ‘Winteractie Zeist’ wordt de Zeister samenleving opgeroepen om een bijdrage te leveren ten behoeve van medebewoners die door de stijging van voedsel- en energieprijzen ernstig in de problemen komen. De actie gaat lopen van november 2022 tot maart 2023.

De organisatoren van Winteractie Zeist zijn Voedselbank Zeist (VBZ), Stichting Leerkansen Zeist en de Inloophuizen van Kerk & Samenleving. De organisaties slaan de handen ineen omdat zij merken dat de nood onder hun klanten flink is gestegen.

VBZ heeft de afgelopen tijd het aantal klanten met 25% zien toenemen. Ook de Voedselbank zelf heeft met kostenstijgingen te maken. Zo is de energierekening flink hoger geworden. Daarnaast krijgt VBZ minder producten aangeleverd van leveranciers, die zelf hun inkoop beperken of het met forse korting aan hun eigen klanten  aanbieden. Daardoor moet de Voedselbank steeds meer producten zelf aankopen.

De inloophuizen zien dat steeds meer mensen financieel klem komen te zitten en een beroep doen op een bijdrage voor hoge kosten, zoals de reparatie van een wasmachine of het vervangen van een kapotte stofzuiger.

De Stichting Leerkansen Zeist (SLZ) zet zich in voor schoolgaande kinderen in Zeist in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, wier ouders over onvoldoende financiële middelen beschikken. Kunnen meedoen op school is van groot belang voor de ontwikkeling van schoolgaande kinderen.

VBZ hoopt met het gedoneerde geld haar voorraden aan te vullen en op peil te houden. De Inloophuizen willen het aantal verstrekte maaltijden zien uit te breiden. Daarnaast leggen de samenwerkende organisaties tijdens de actiemaanden formulieren klaar waarmee hun klanten een aanvraag kunnen doen voor een bijdrage in onverwacht hoge kosten. Deze aanvragen zullen door de organisaties worden beoordeeld.

Op diverse plekken in Nederland zijn soortgelijke inzamelingsacties ontstaan. Ook schenken mensen spontaan het geld van de energiecompensatie die ze in november en december ontvangen aan een lokaal goed doel. De samenwerkende organisaties willen met deze ‘Winteractie Zeist’ hierop inhaken.

Er is besloten om publicitair samen op te trekken waarbij in alle uitingen de rekeningnummers van de verschillende organisaties worden vermeld. Zo kunnen donateurs zelf kiezen aan welke organisatie ze willen gaan bijdragen.

Mensen die willen doneren kunnen geld overmaken naar de volgende rekeningnummers:

Voedselbank: NL54 RABO 0132541726 tnv Voedselbank Zeist onder vermelding van Winteractie

Inloophuizen: NL73 INGB 0664 4517 13 tnv Stichting Kerk en Samenleving Zeist onder vermelding van Winteractie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie