Afbeelding
Foto door form PxHere

Vier tips voor het afsluiten van een energiecontract

17 december 2021 om 13:08 Partnercontent

In ons land heeft iedereen een energiecontract nodig, zo simpel is het nu eenmaal. Toch is het helemaal niet zo simpel om zo’n abonnement af te sluiten. Dit komt met name doordat er ontzettend veel verschillende nutsmaatschappijen zijn. Kijk maar eens op energieleveranciers vergelijken, er zullen bedrijven tussen zitten die je niet eens kent. Daarnaast bieden deze leveranciers ook nog eens stuk voor stuk veel verschillende contracten aan, wat de keuze alleen maar lastiger wordt. Om toch een keuze te kunnen maken en een energiecontract af te sluiten, kun je gebruik maken van de onderstaande vier tips. 

Let op het contract

Ongeacht het abonnement dat je kiest, het is belangrijk om goed te letten op de contracttaal in aanbiedingen. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de algemene voorwaarden en let op formuleringen die extra kosten met zich meebrengen. Hoe meer je precies weet wat je uit je elektriciteitsleveringsovereenkomst haalt, hoe sneller je op weg bent om de juiste beslissing te nemen voor je huis. Je wilt immers niet dat de kleine lettertjes roet in het eten gooit waardoor je meer voor je energie moet betalen dan je had verwacht. 

Begrijp hoe energieleveranciers werken

Niet elke leverancier zet zich in voor het leveren van verrassingsvrije elektriciteitsplannen. Hoewel de toegenomen concurrentie nieuwe kansen voor klanten heeft geopend door de totale kosten die ze uiteindelijk betalen te verlagen, zijn tariefstructuren en facturering een stuk ingewikkelder geworden. En leveranciers kunnen die complexiteit vaak vergroten door creatieve – en soms niet zo transparante – manieren te vinden om hun aanbod te verpakken. Dat is de reden waarom veel energie-experts consumenten aanraden aanbiedingen te krijgen van ten minste drie leveranciers van energie in Nederland voordat ze hun definitieve beslissing nemen.

Verander je manier van denken

Om de gecompliceerde wereld van het kopen van energie beter te begrijpen, helpt het om op dezelfde manier te denken aan het vinden van het juiste energiecontract als bij het kopen van een nieuwe auto. Hoewel alle auto’s je van punt A naar punt B brengen, is elke auto anders. Het maandbedrag is afhankelijk van het voertuig dat je kiest en de fabrikant maakt het verschil. Hetzelfde geldt voor elektriciteit. Daarom is het belangrijk om eerst te bepalen wat je precies nodig hebt op het gebied van elektrische service. Denk hierbij onder andere aan je budget, verbruik en contractduur. 

Ken het verschil tussen vast en variabel

Ook moet je bij het afsluiten van een energiecontract een keuze maken tussen een vast en een variabel tarief. Als budgetzekerheid een must is, ben je wellicht eerder geneigd om schattingen te zoeken voor vastrentende contracten met een looptijd van 12 of 24 maanden. Als je echter budgetflexibiliteit heeft, ben je misschien meer geïnteresseerd in een variabel tariefplan met een tarief dat verandert op basis van beweging in de markt. Op termijn kan zo’n contract minder kosten, maar de energieprijs kan juist ook stijgen waardoor je meer gaat betalen dan wanneer je had gedaan als je had gekozen voor een vast tarief. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie