Afbeelding

Koken en tafelen in de gezelligste maand van het jaar

6 december 2022 om 07:51 Partnercontent

BAARN De decembermaand staat voor sfeer. We zoeken de gezelligheid op en lekker eten hoort daar natuurlijk bij. Daarom spreken we met Edwin van Domselaar en Jeannette Wynia van Woonwarenhuis Nijhof over de laatste trends op het gebied van koken en tafelen.

EEN CULINAIR MENU ,,Dit jaar zullen we weer veel traditioneel zelf in de keuken staan om het kerstdiner te bereiden. De hoge prijzen in de horeca spelen daar ongetwijfeld een rol in”, verwacht Edwin. ,,Het kunnen kleine gerechtjes zijn of het ouderwetse gourmetten, maar steeds vaker gaan mensen een stapje verder. Ze willen uitgebreider koken, een bijzonder stuk vlees bereiden of een culinair, vegetarisch menu op tafel zetten.”


GOED MATERIAAL ,,Voor de beste bereiding van een culinair menu heb je goed materiaal nodig. De pannen waar het eten mee bereid wordt, zijn daarin doorslaggevend. Een merk dat pannen van goede kwaliteit heeft, is bijvoorbeeld Spring. Daarnaast zijn er de pannen van Le Creuset, die vooral bekend zijn van hun traditionele braadpannen. Tot slot is het Belgische merk Demeyere een kwaliteitsmerk dat gaat voor bewust en duurzaam koken.”

DE JUISTE PAN ,,Als je de pannen met elkaar gaat vergelijken, dan spreken we vaak over 3, 5 of 7 lagen. Voor technisch koken worden 7-laags pannen het meest gebruikt. Het materiaal zorgt ervoor dat de warmte op een perfecte manier wordt geleid. De 5-laags pannen hebben een laagje van aluminium, een rvs legering in het midden en een binnenkant en buitenkant van rvs”, legt Edwin uit.


OVERSTAP NAAR INDUCTIE Mensen gaan tegenwoordig steeds meer van het gas af en over op inductie. Daarvoor moeten nieuwe pannen worden aangeschaft, want niet alle pannen zijn hiervoor geschikt. Edwin geeft als tip: ,,Het is vooral belangrijk dat de pan volledig aansluit op de inductieplaat. Dat zorgt voor een perfecte warmtegeleiding.”

ENERGIEZUINIGER ,,Door eten te bereiden in de juiste pannen, kun je het optimale halen uit de kookplaat en de pan,” legt Edwin uit. ,,Niet alleen zal daardoor jouw stuk vlees of vis beter garen. Je kookt of bakt hiermee ook energiezuiniger. Zo kan een 7-laags pan veel beter de warmte vasthouden dan een 3-laags pan. Dankzij de kwaliteit kun je bijvoorbeeld met minder water koken en in sommige rvs pannen zelfs zonder vet bakken. Je kunt soms zelfs de kookplaat al eerder uitzetten, waarna de pan nog een tijd warm blijft en door gaart.”


IDEALE KEUKENHULP Wil je bij de bereiding van het kerstdiner niet steeds in de pan te staan roeren, terwijl je bezoek gezellig aan het kletsen is? Dan is een slowcooker een uitkomst. Dit apparaat bereidt gedurende een aantal uren een gerecht, terwijl jij er niet naar om hoeft te kijken. ,,Steeds meer mensen maken hier gebruik van. Doordat de warmtebron continu is en je de deksel niet steeds van de pan hoeft te halen, behouden de ingrediënten het beste hun smaak en bespaar je bovendien energie”, vertelt Edwin.


DE BETERE KEUKENMACHINE ,,Ook een apparaat voor het snijden, hakken en raspen kan niet ontbreken. Zo neemt een keukenmachine je veel werk uit handen. De merken Magimix, KitchenAid en Sage hebben deze van een goede kwaliteit.’


AAN TAFEL Vervolgens willen we uitgebreid van het eten kunnen genieten. Tijdens de feestmaand pakken we daarbij extra uit met onze tafelsetting. ,,Waar het eerder not done was, wordt de tafel tegenwoordig steeds vaker gedekt met gekleurde borden”, zegt Jeannette. ,,Enerzijds blijven mensen eenzelfde soort servies sparen, anderzijds houden we ervan om te mixen en matchen. Het kleurrijke servies van HKliving wordt gemixt met een wit bord van vtwonen of het vrolijke FEAST servies van Ottolenghi wordt gecombineerd met donkerblauw of zwart servies.”


KAARSENHOUDERS ,,Er worden kaarsen op tafel gezet. Waar de kaarsenhouders minimalistisch zijn, stelen de kaarsen de show. Ze hebben mooie kleuren, een gedraaide vorm of druppelen langs de kaars. Samen met het servies kunnen het mooie praatstukken zijn. Toch gaat het deze maand vooral om samenzijn en samen doen. Het servies is ondergeschikt aan de sfeer die al heerst in het gezelschap”, vertelt Jeannette.


MEER INSPIRATIE Ben je benieuwd naar meer over de trends op het gebied van koken en tafelen? Wil je de producten met eigen ogen zien of hier vragen over stellen? Woonwarenhuis Nijhof houdt op zaterdag 10 en zondag 11 december een Kerstevent. Er zijn proeverijen en demonstraties, er is ruim 20 meter tafelsetting inspiratie en er is een tafelstyling wedstrijd. Kom gezellig langs!


Dit artikel wordt u aangeboden door Woonwarenhuis Nijhof.  

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie