Afbeelding
Shutterstock

Hotfix steentjes leggen, wat is dat?

2 januari 2023 om 11:56 Partnercontent

Vandaag de dag is hotfix steentjes leggen populairder dan ooit tevoren. Niet alleen hotfix steentjes, ook non-hotfix steentjes is een ware trend. Net als diamond painting. Maar wat is hotfix steentjes leggen eigenlijk? En wat is het verschil tussen hotfix steentjes leggen en non-hotfix steentjes leggen? In deze blog leggen wij jou haarfijn uit wat hotfix steentjes leggen precies is en wat het verschil ten opzichte van non-hotfix steentjes. 

De naam hotfix het al een beetje: het aanbrengen van de strass steentjes door middel van hitte. Hiervoor gebruik je een hotfix applicator of strijkijzer. Een hotfix applicator warmt op tot 150 graden. Bij non-hotfix hoef je niet onder hoge temperaturen te presteren. Heb je producten nodig voor deze leuke hobby? Alle strass steentjes benodigdheden, zowel hotfix als non-hotfix vind je bij Strass-steentjes.nl

Hotfix 

Met hotfix strass steentjes breng je dus de steentjes aan door middel van warmte. De uitgeharde lijm zit bij hotfix steentjes aan de achterkant van het strass steentje. Door de hitte van de hotfix applicator warmt de lijm op. De lijm wordt dan zo warm dat het vloeibaar wordt. Nadat je het steentje hebt aangebracht laat je de lijm afkoelen. De lijm hard dan uit en hoppa, je steentje is bevestigd. 

Hoe werken hotfix steentjes precies?

Schroef de juiste maat opzetstuk op de hotfix applicator. Er zijn diverse opzetstukken meegeleverd in een apart zakje. Het is handig om van te voren de juiste maat te hebben. Op het opzetstuk staat de maat van de steen gegraveerd. Zet vervolgens het apparaat aan op de 25 Watt stand en laat de applicator op temperatuur komen. Dit duurt ongeveer 30 à 40 seconden. Voor je gaat werken met de applicator, zet je hem terug in de laagste stand (7 Watt), anders verbrand je het textiel. Nu de applicator op de juiste temperatuur is, kun je echt beginnen. Plaats het opschroefstuk verticaal op het steentje en maak een soort van schepbeweging. Op deze manier pak je het steentje op met je applicator. Gebruik hierbij minimale kracht. Verwarm de steentjes 5 tot 10 seconden voor totdat je de lijm ziet glinsteren. Hoe groter het strass steentje, hoe langer de opwarmtijd. Nu breng je de steen aan op het textiel, maar raak het textiel niet aan met de applicator! Hou de steen nog eens 10 seconden vast op het textiel zodat de volledige lijmlaag smelt. Doe je dit niet lang genoeg, dan wordt alleen een deel van de lijm zacht en zal de steen tijdens het wassen loslaten. Laat het aangebrachte strass steentje afkoelen. Wrijf daarna er overheen met je hand om te controleren of ze goed vast zitten. 

Wil je een hotfix creatie maken met verschillende groottes steentjes? Laat dan de applicator afkoelen en schroef er een andere maat op. Ben je ongeduldig aangelegd? Gebruik dan voor de zekerheid een ovenwant of handdoek. Zo voorkom je pijnlijke brandplekken. 

Hotfix versus non-hotfix 

Hotfix versus non-hotfix. Bij hotfix gebruik je warmte om de steentjes te bevestigen. Bij non-hotfix niet. Bij non-hotfix heb je speciale F6000 lijm waarmee je de steentjes aanbrengt. In tegenstelling tot hotfix steentjes zit de lijm bij deze steentjes dus nog niet aan de achterkant van de steentjes. Je brengt hierbij zelf de lijm aan. Hotfix steentjes zijn niet ideaal voor alle ondergronden. Als je bijvoorbeeld kwetsbare stoffen wil decoreren met strass steentjes is non-hotfix beter. Denk bijvoorbeeld aan kant, suède of satijn. Ook is non-hotfix beter voor ondergronden die je niet met hitte bewerkt. Zoals glas of plastic. 

Strass steentjes inspiratiepagina

Wil jij graag iets gaan versieren met hotfix of non-hotfix strass steentjes, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen? Neem dan eens een kijkje op deze inspiratiepagina. Op deze pagina word je een beetje op weg geholpen met je strass steentjes project. Je vindt hier allerlei inspiratie wat betreft strass steentjes. Bijvoorbeeld gepimpte kleding, meubilair, sleutelhangers en nog veel meer! Kom je er niet helemaal uit, dan kun je altijd bellen of mailen naar www.strass-steentjes.nl in Deventer, ze helpen je graag verder.

Veilig online bestellen

Bij het bestellen van zowel hotfix of non-hotfix steentjes via andere verkopers, gebeurt het regelmatig dat steentjes beschadigd aankomen. Of jouw bestelling komt helemaal niet in de brievenbus terecht. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Bij Strass-steentjes.nl leveren ze uit eigen voorraad in hun winkel in Nederland (Deventer). Bestel je voor 13:30, dan wordt het dezelfde werkdag verzonden en heb je het over het algemeen de volgende dag in huis. Ook helpen zij jou graag met persoonlijk advies op maat. Zo weet je wat je krijgt en voorkom je teleurstelling. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie