Afbeelding
Foto: Pixabay

Hier moet een goede werkplek aan voldoen

17 februari 2023 om 12:51 Partnercontent

Een productieve werkdag begint met een goede werkplek. En dat gaat veel verder dan lekker zitten op een bureaustoel. Waar een goede werkplek aan moet voldoen, ontdek je in dit artikel. De tips zijn ook voor thuiswerkers, waar er steeds meer van komen, goed te gebruiken.

De monitor

Een van de belangrijkste onderdelen op het bureau is de monitor. Werknemers kijken hier tenslotte vele uren per dag naar. Er zijn veel soorten monitoren te koop. Wat voor jou de beste monitor is, hangt van meerdere factoren af. Het is slim om voor de werkplekinrichting specialisten om hulp te vragen. Met de juiste kennis worden dan de beste monitoren voor je uitgekozen. Dit komt het werkproces en je gezondheid, met name je ogen, alleen maar ten goede.

Datacenter

Een goede infrastructuur houdt niet op bij tastbare spullen. Een uitstekende datacenter infrastructuur is net zo belangrijk, voor de beschikbaarheid, snelheid én veiligheid van je data. Het is zaak om de opzet en schaling van de servers optimaal in te richten, voor zo min mogelijk kosten.

Onder een datacenter infrastructuur vallen verschillende diensten. Voorbeelden zijn compute, storage en networking. Ook cloud oplossingen horen erbij. Om het complete pakket zo goed mogelijk te krijgen is het verstandig om een expert in de arm te nemen.

Gezonde werkplek

Behalve praktisch moet de werkplek ook gezond zijn, of je nu een groot bedrijf met 200 man personeel hebt of thuis op een werkkamer zit. Een gezonde ruimte beschikt over genoeg daglicht en ventilatie. Ook de temperatuur moet goed zijn, hoewel dit niet voor iedereen hetzelfde hoeft te zijn. De één heeft het namelijk van nature kouder (of warmer) dan de ander. In ieder geval mag het in de werkruimte niet te warm en niet te koud zijn.

Voor bedrijven zijn er richtlijnen voor het aantal beschikbare vierkante meters per persoon, hoeveel daglicht er moet zijn en het meubilair. Als er toch nog gebreken zijn, kan er een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) worden gemaakt. Daarmee kunnen de risico’s, met name de grootte ervan, in kaart worden gebracht.

Goede afstelling stoel en bureau

Wist je dat 9 van de 10 mensen een verkeerde houding aannemen als ze achter hun bureau zitten? Met de juiste afstelling van stoel en bureau voorkom je lichamelijke klachten, zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.

Het valt niet mee om de juiste afstelling van je bureau en bureaustoel te vinden. Een specialist kan je daarbij helpen. En anders kun je het volgende aanhouden: je voeten moeten plat op de grond staan met je knieën in een hoek van 90 graden en de tafel op ellebooghoogte. Als je dan ontspannen zit, is het goed.

Blijf in beweging

Een van de belangrijkste punten van een goede werkplek is dat je deze regelmatig verlaat. Dit kan door even wat te drinken te pakken of een korte wandeling te doen. De benen strekken en je ogen rust geven is van groot belang. Te lang op je werkplek zitten levert op termijn klachten op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie