Afbeelding

Verslavingen waar je altijd wat van mag zeggen

10 maart 2023 om 09:57 Partnercontent

Omtrent verslavingen heersen helaas nog altijd veel taboes. Het wordt onterecht nog steeds te vaak als een privéaangelegenheid gezien. Dit is het in de basis wel, maar in veel gevallen is een verslaving een gewoonte die gaandeweg ontstaat. Dit zorgt ervoor dat mensen niet altijd doorhebben hoe problematisch hun gedrag is. Ook kan het zijn dat zij zich er zo voor schamen dat ze zelf geen hulp durven te zoeken. Daarom is het aan anderen -zoals uiteraard vrienden en familie- om dit aan te kaarten. Doe dit subtiel en bovenal op een liefdevolle manier. Hierdoor zal de verslaafde persoon eerder geneigd zijn het probleem te erkennen en samen op te lossen. Bij welke verslavingen actie echt nodig is? Dat lees je in dit blog.

Niet gezond meer

Mensen gebruiken vrij snel te term ‘verslaafd’. Ook verslaafd zijn aan koekjes eten kan vervelend zijn, maar dat is niet zo urgent als verslavingen die direct de gezondheid in gevaar brengen. Verslavingen waarbij dit het geval is, zijn die aan alle soorten drugs en alcohol. Mensen kunnen hier daadwerkelijk aan overlijden. En doordat hier stoffen in zitten waar zij zowel geestelijk- als lichamelijk afhankelijk van zijn, kunnen ze hier niet zelfstandig van af komen. Het is zo verslavend dat het simpelweg op eigen kracht niet lukt. Hier iemand bij helpen en naar de juiste plek brengen is dan ook altijd een goede actie!

Geestelijk afhankelijk

Eigenlijk kunnen we aan de hand van het aanbod van een goede en gerenommeerde kliniek wel zien welke zaken echt vragen om ingrijpen. Naast drugs en alcohol is dit ook noodzakelijk bij een game- en/of gokverslaving. Mensen kunnen hier zo afhankelijk van worden en tevens zichzelf in de financiële problemen mee helpen dat de schade niet te overzien is. www.cacnverslavingszorg.nl kan hierbij hulp bieden met op maat gemaakte trajecten, waarvan de effectiviteit zich inmiddels heeft bewezen. Ook bij twijfels kun je contact met een kliniek opnemen, zij kunnen adviseren over hoe je dit kunt aanpakken. 

Kortom, bij het vermoeden van een verslaving hink je altijd op twee gedachtes. Enerzijds wil je de privacy van iemand respecteren maar anderzijds wil je iemand ook hulp bieden. Wanneer je één van bovenstaande verslavingen vermoedt hoef je niet terughoudend te zijn maar mag je echt actie ondernemen. Wel altijd met begrip en respect voorop. Je zult zien dat het je vroeg of laat in dank wordt afgenomen door de (nu nog) verslaafde! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie