Afbeelding
Foto: Pexels

De verschillende soorten hypotheekvormen uitgelegd

14 april 2023 om 10:59 Partnercontent

Een huis kopen is voor veel mensen een grote stap en het is dan ook belangrijk om goed na te denken over welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Er zijn namelijk verschillende hypotheekvormen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je persoonlijke situatie, je inkomen en de verwachte ontwikkeling van de rente. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw financiële situatie en toekomstplannen.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is de meest voorkomende hypotheekvorm in Nederland. Bij deze vorm betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. Het bedrag dat je betaalt blijft gedurende de looptijd van de hypotheek gelijk. In het begin betaal je vooral veel rente en weinig aflossing, maar naarmate de looptijd vordert, wordt dit andersom. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Dit bedrag is gebaseerd op de totale looptijd van de hypotheek en de hoogte van de lening. Doordat je elke maand een vast bedrag aflost, wordt de hypotheekschuld steeds lager en betaal je dus steeds minder rente. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt wordt daardoor ook steeds lager. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd van de hypotheek niets af. Je betaalt alleen rente over de lening. Aan het einde van de looptijd moet je de lening in één keer aflossen. Een aflossingsvrije hypotheek is vaak alleen mogelijk als je al over voldoende eigen vermogen beschikt om aan het einde van de looptijd de hypotheek in één keer af te kunnen lossen.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek los je niet direct af op de hypotheekschuld, maar spaar je gedurende de looptijd een bedrag bij elkaar. Dit bedrag wordt gestort in een spaarverzekering of spaarrekening. Aan het einde van de looptijd heb je voldoende gespaard om de hypotheek in één keer af te lossen. De rente die je betaalt over de hypotheekschuld is gelijk aan de rente die je ontvangt over het gespaarde bedrag.

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek los je niet direct af op de hypotheekschuld, maar beleg je het geld dat je maandelijks inlegt. Het rendement dat je behaalt met het beleggen wordt gebruikt om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Een beleggingshypotheek brengt wel meer risico met zich mee dan andere hypotheekvormen, omdat de waarde van beleggingen kan fluctueren.

Combinatiehypotheek

Bij een combinatiehypotheek worden verschillende hypotheekvormen gecombineerd. Meestal wordt hierbij gekozen voor een deel annuïteitenhypotheek en een deel aflossingsvrije hypotheek. Het aflossingsvrije deel van de hypotheek wordt aan het einde van de looptijd in één keer afgelost met behulp van een spaarverzekering of spaarrekening.

Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek spaar je zelf een bedrag bij elkaar om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te kunnen lossen. Het spaarbedrag wordt gestort op een geblokkeerde spaarrekening, waardoor je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je leent en het gespaarde bedrag.

NHG-hypotheek

Een NHG-hypotheek is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dit houdt in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de terugbetaling van de hypotheek aan de geldverstrekker als je door omstandigheden niet meer in staat bent om de hypotheek af te lossen. Voor een NHG-hypotheek gelden strengere eisen dan voor een reguliere hypotheek. Laat je dus zeker goed informeren door een professional van Univé.

Overwaarde hypotheek

Een overwaarde hypotheek is een hypotheek die je afsluit op de overwaarde van je huis. Dit is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van de nog openstaande hypotheekschuld. Met een overwaarde hypotheek kun je bijvoorbeeld investeren in een verbouwing van je huis, zonder dat je daarvoor eigen vermogen nodig hebt.

Duurzaamheidshypotheek

Een duurzaamheidshypotheek is een hypotheek voor energiezuinige woningen. Als je een duurzame woning koopt of je huis duurzaam verbouwt, kun je vaak een hogere hypotheek krijgen. Dit komt doordat een duurzame woning minder energiekosten met zich meebrengt en daardoor minder risico voor de geldverstrekker oplevert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie