Afbeelding
Foto: Lorena Schmidt via Pexels

Duurzamer Zeist!

14 juli 2023 om 10:07 Partnercontent

Zeist is een mooie gemeente in het midden van Nederland. Het ligt in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en heeft een groen karakter. Als inwoner kunt u fijn recreëren, direct in de omgeving van uw huis, waardoor u extra geniet van alles wat de natuur u daar te bieden heeft. Toch krijgt ook Zeist steeds meer te maken met klimaatverandering. In de afgelopen jaren heeft u misschien al gemerkt dat u steeds vaker last krijgt van langdurige perioden van hitte, langdurige perioden van droogte en juist ook van wateroverlast, als gevolg van zware regenbuien. Om met deze klimaatextremen om te gaan, moeten we de ruimte om ons heen slimmer en flexibeler gaan gebruiken. Dit kan door middel van klimaatadaptatie, oftewel het aanpassen van de omgeving aan het veranderende klimaat. Voorbeelden hiervan zijn: Het vinden van andere manieren om goed om te gaan met regenwater en het plaatsen van meer groen.

De gemeente Zeist zet zich in voor klimaatadaptatie, maar kan dit niet alleen. Daarom vragen zij inwoners van Zeist om ook een steentje bij te dragen door kleine aanpassingen te maken. Wanneer meerdere bewoners dit doen, zorgt u samen voor een groot verschil en zorgt u ervoor dat Zeist ook in de toekomst nog een fijne plek blijft om te wonen.

Wat kunt u doen?

Als inwoner kunt u verschillende initiatieven nemen. Zo kunt u uw tuin vergroenen door tegels te verwijderen en meer bomen of planten te planten. Deze zorgen voor verkoeling en voor een betere afvoer van regenwater. Ook kunt u goed omgaan met regenwater, door bijvoorbeeld de regenpijpen af te koppelen van het riool en een regenton of regenwaterschutting te plaatsen. Hiermee vermindert u de druk op de riolering. Heeft u geen tuin? Geen probleem, ook dan kunt u duurzame maatregelen treffen! Wat dacht u bijvoorbeeld van het vergroenen van uw balkon of gevel, door meer planten te plaatsen of een geveltuintje aan te leggen? Ook het kleine helpt aan een groenere omgeving! Een andere veel gekozen maatregel is het aanleggen van een sedumdak. Zo benut u een, vaak ongebruikt, oppervlak voor een duurzaam doel!

Een sedumdak voor duurzamere woningen

Een sedumdak is een duurzame maatregel die steeds populairder wordt. Sedumdaken helpen bij het opslaan en afvoeren van regenwater, zorgen voor verkoeling en verbeteren de lokale luchtkwaliteit. Ze filteren fijnstof uit de lucht en trekken daarentegen weer belangrijke soorten dieren aan, zoals bijen en vlinders. Sedumdaken dragen bij aan de biodiversiteit en brengen meer groen terug naar de omgeving! Ook voor uw woning hebben sedumdaken verschillende voordelen. Een sedumdak zorgt ervoor dat de onderliggende dakbedekking tot wel twee keer zo lang meegaat, heeft een brandvertragende werking en verhoogt de isolatiewaarde. Daardoor draagt een sedumdak ook bij aan de waarde van uw woning. Tot slot zien sedumdaken er ook nog eens mooi uit! Een saai, grijs dak wordt omgetoverd tot een groene oase, wanneer u er een sedumdak op plaatst.

Subsidiemogelijkheden sedumdak

Wanneer u samen met uw buurt een initiatief voor groene daken indient, kunt u subsidie krijgen via het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden! Het leggen van een sedumdak moet door minimaal 8 bewoners worden uitgevoerd, zodat er sprake is van een zogeheten collectief maatschappelijk belang. In dit geval legt u het groendak dus niet alleen, maar samen met een paar mede buurt- of straatbewoners. Zo kunt u elkaar helpen en is de milieuwinst meteen een stukje groter. Vanuit het De Stichtse Rijnlanden kunt u gezamenlijk tot 30% van de kosten van uw sedumdak terugkrijgen met een maximum van €5000 per aanvraag.

Soms is het nodig om een constructieberekening te laten uitvoeren voordat u een sedumdak aanlegt. Zo weet u zeker dat uw dak geschikt is. Vanuit de gemeente Zeist is er de mogelijkheid om een eventuele constructieberekening te laten financieren. Zij geeft jaarlijks namelijk de eerste 100 aanmeldingen een gratis constructieberekening.

Sedumdak aanleggen

Een sedumdak aanleggen is binnen een dag geregeld! U kunt de aanleg van een sedumdak gemakkelijk zelf doen met behulp van duidelijke instructievideo’s. Vaak vinden mensen dit een leuke klus. Vooral als meerdere bewoners uit een wijk of straat de aanleg van hun sedumdak tegelijkertijd realiseren, is het een feestje. Wanneer u het toch niet ziet zitten om uw sedumdak zelf aan te leggen, kunt u altijd een specialist inhuren, die het sedumdak voor u aanlegt.

Wilt u bijdragen aan het verduurzamen van de gemeente Zeist? Overweeg dan eens een van de genoemde maatregelen! Zo kunt u nog vele jaren van de omgeving blijven genieten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie