Afbeelding
Foto: Lisa Fotios via Pexels

Hoe houd je het gazon in je tuin het hele jaar door groen?

2 mei 2023 om 11:33 Partnercontent

Veel mensen willen graag een grasveld in de tuin. Om lekker op te zonnen of voor de kinderen om op te spelen. Maar zo’n gazon vraagt wel veel onderhoud. Het gras moet gemaaid en de kanten moeten met de hand worden bijgeknipt. Als je niet echt een ster bent in tuinieren dan is de kans groot dat het grasveld al snel in een soort wilde tuin verandert. Dat kan ook zijn charme hebben. Maar als dat niet de bedoeling was, dan is het natuurlijk nogal frustrerend.

Extra voeding voor het gras

Na de winter moet het gazon weer op krachten komen. Dat kun je doen door het gazon extra te bemesten. Hiervoor kun je speciale gazonmest gebruiken. Als er dode stukken in het grasveld zitten dan kun je die uitsteken en opnieuw inzaaien. Zodra de temperatuur omhoog gaat en als het grasveld voldoende water heeft zal het gras snel weer gaan groeien. Je gazon is dan vanaf het voorjaar totdat de winter weer invalt in prima conditie.

Kunstgras als alternatief

Als gras maaien niet je hobby is, dan kun je ook kiezen voor kunstgras. Je kunt kunstgras online kopen. Het is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Je kunt een keuze maken op basis van hoe je je tuin gebruikt. Is het de speelplaats voor de kinderen, geniet je er van een afstand van of gebruik je je grasveld om van de zon te genieten? Als je het lastig vindt om het juiste kunstgras uit te kiezen dan kun je een deskundige verkoper natuurlijk altijd om advies vragen.

Kies voor een milieuvriendelijke tuin

Mensen die niet van tuinieren houden hebben de neiging om hun tuin volledig te bestraten. Lekker makkelijk. Dat laatste is zeker waar. Maar je loopt wel het risico dat regenwater niet goed weg kan zakken. Dat betekent dan pootje baden na een forse regenbui. Of overstroming in huis of in de schuur. Overweeg dus om niet je hele tuin ‘dicht te gooien’. Houd een paar plekken open waar het water de grond in kan lopen. Je kunt deze open plekken benutten voor vaste, winterharde planten. Die vragen niet zoveel onderhoud. Maar als je toch wat meer variatie wilt dan zet je er bollen in en als die zijn uitgebloeid kun je kleurige eenjarige plantjes kopen om je tuin mee op te vrolijken. Ook via je grasveld kan natuurlijk veel water de grond in zakken.

De planning voor je tuin

Als je niet alleen een grasveld in je tuin wilt, maar ook planten, struiken en misschien ook wel bomen dan is het handig om een planning te maken. Zo weet je precies wanneer je welke werkzaamheden in de tuin moet uitvoeren. Zo zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar door een genot is om je vrije momenten in door te brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie