Afbeelding
Foto: Pexels

Hoe verzeker ik mij als ondernemer tegen beroepsfouten?

27 september 2023 om 10:41 Partnercontent

Wanneer je als ondernemer een fout maakt tijdens je werk, kan hierdoor schade ontstaan bij de klant waarvoor je aan het werk bent. Om te voorkomen dat je hier zelf voor opdraait, sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. Een standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt alleen geen schade door beroepsfouten. Wil jij je hier wel voor verzekeren? Lees dan vooral verder. In deze tekst leggen we je namelijk uit hoe je dit doet.

Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af

Ondernemers die zich willen verzekeren tegen beroepsfouten, moeten in eerste instantie een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten. Je kunt je namelijk niet alleen maar verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor zaak- of persoonsschade die ontstaat door producten die je maakt of levert, maar ook zaak- of persoonsschade die veroorzaakt wordt door een medewerker wanneer deze voor jou aan het werk is. Schade die aan je bedrijf of jezelf valt niet binnen de dekking en dat geldt ook voor schade die met opzet veroorzaakt is.

Breid een AVB uit met beroepsaansprakelijkheid

Wie zich wil verzekeren tegen beroepsaansprakelijkheid, heeft niet voldoende aan een AVB. Als je enkel voor de basisdekking kiest, vergoedt een verzekeraar namelijk geen schade die het gevolg is van verkeerde adviezen, vergissingen of onjuistheden. Bovendien heeft het geen zin om een claim in te dienen bij je verzekeraar als de schade het gevolg is van inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht.

Wil je voorkomen dat je zelf opdraait voor de schade die ontstaat als gevolg van een beroepsfout? Sluit dan ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Als je op het punt staat om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, kun jij je direct verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid. Je breidt een AVB hier namelijk mee uit. Ben je al wel verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid, maar nog niet voor beroepsaansprakelijkheid? Neem dan contact op met je huidige verzekeraar en vraag of jij je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit kunt breiden met beroepsaansprakelijkheid. Als deze mogelijkheid er niet is, kun je overstappen naar een andere verzekeraar waarbij jij je zowel tegen bedrijfs- als beroepsaansprakelijkheid kunt verzekeren.

Is beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Dat hangt af van het beroep dat je beoefent. Voor de meeste beroepen geldt geen verplichting om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar voor sommige beroepen wel. Ben je bijvoorbeeld architect, advocaat of (financieel) adviseur? Dan kun je niet om deze aanvullende verzekering heen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is sowieso het overwegen waard als je een juridisch, technisch, adviserend of financieel beroep beoefent.

Zo verzeker jij je tegen zakelijke aansprakelijkheid

Heb je momenteel nog geen bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering, maar wil je deze wel graag afsluiten? Wacht hier dan niet langer mee, maar ga direct op zoek naar een verzekeraar. Lang hoef je hier niet naar te zoeken, want bij veel verzekeraars kun jij je tegenwoordig verzekeren tegen aansprakelijkheid. Voor zowel een bedrijfs- als beroepsaansprakelijkheidsverzekering geldt dat je de aanvraag bij de meeste verzekeraars online kunt regelen. Je doorloopt een aantal simpele stappen, dient je aanvraag in en wacht tot een adviseur telefonisch contact met je neemt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie