van links naar rechts:
saskia meijs, marko bonarius, boudewijn rikmanspoel, mark nieuwenhuis
van links naar rechts: saskia meijs, marko bonarius, boudewijn rikmanspoel, mark nieuwenhuis Rogier Fokke

Het mooiste van Felix Strategier in Beauforthuis

27 september 2022 om 16:42 Podiumkunsten

AUSTERLITZ Muzikant en theatermaker Felix Strategier maakte voorstellingen waarin de poëzie centraal stond van dichters als Slauerhoff, Lucebert en Elsschot. Bijna al zijn voorstellingen ontwikkelde en speelde Felix Strategier (1950-2020) in zijn huistheater De Roode Bioscoop en met zijn eigen Theatergroep Flint. Zijn laatste voorstelling maakte hij vlak voor zijn overlijden over Remco Campert, met de ontroerende titel ‘Poëzie is mijn adem’. 

Op zondag 2 oktober speelt het Poesie Kwartet het mooiste werk van Felix Strategier in het Beauforthuis. Hun programma ‘Moedig Voorwaarts!’ kwam tot stand in Felix’ thuisbasis De Roode Bioscoop, die de afgelopen twee jaar ter nagedachtenis aan hem een serie concerten organiseerde. Het concert begint om 18.30 uur. Kaartjes zijn te koop via beauforthuis.nl

POËZIE CENTRAAL Felix Strategier maakte voorstellingen waarin de poëzie centraal stond van dichters als Slauerhoff, Lucebert en Elsschot, en in zijn zwanenzang: Remco Campert.

Bijna al zijn voorstellingen ontwikkelde en speelde Felix Strategier (1950-2020) in zijn huistheater De Roode Bioscoop en met zijn eigen Theatergroep Flint. Zijn laatste voorstelling maakte hij vlak voor zijn overlijden en kent de roerende titel Poëzie is mijn adem. Het werk van Remco Campert stond hierin centraal. 

TRY-OUTS MET CAMPERT IN DE ZAAL Strategier heeft de try-outs, met Campert in de zaal, nog kunnen spelen. Doen, en dan maar zien of het goed is.

Felix Strategier, zoon van componist Herman Strategier, maakte hoogkwalitatieve voorstellingen waarin de poëzie centraal stond, variërend van Herman de Coninck en Antje Krogt tot Louis Davids. Zijn hart lag bij dat uiteenlopende, kleinschalige theaterwerk, dat vooral eigenzinnig en intiem moest zijn en waarin hij, als het zo uitkwam, ook samenwerkte met andere paradijsvogels, zoals Maarten van Roozendaal.

VRIJ EN ONAFHANKELIJK ,,Ik ben vrij en van niemand afhankelijk, dat is voor mij heel belangrijk. Ik moet ruimte in mijn kop hebben om te kunnen experimenteren, ben heel erg van doen en dan maar zien of het goed is,” aldus Strategier in Het Parool. 

PIETJE BELL Logisch dat hij kind aan huis was in het Beauforthuis. Behalve in het theater was hij ook te zien in enkele films en tv-series, zoals Pietje Bell en ’t Schaep met de 5 Pooten.

IN ZEIST Grappig detail is dat Felix zijn jonge jaren in Zeist doorbracht. Zijn vader, de componist Herman Strategier, was vlak na de oorlog enkele jaren dirigent en organist in de St. Josefkerk aan de Rozenstraat. Het grote gezin ging jaarlijks op vakantie in de bus van de stoffeerderij van Ruijs, van Figi. 

HET MOOISTE VAN FELIX Op 2 oktober speelt het Poesie Kwartet het mooiste werk van Felix in het Beauforthuis. Hun programma ‘Moedig Voorwaarts!’, met poëzie van Slauerhoff, Lucebert, Elsschot en anderen, kwam tot stand in Felix’ thuisbasis De Roode Bioscoop, dat de afgelopen twee jaar een serie concerten organiseerde ter nagedachtenis aan hun grote roerganger.

Zondag 2 oktober, 18.30 uur. Beauforthuis. Kaartjes via beauforthuis.nl

Dit is een artikel van Peter Funcke.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie