Bert van Nieuwenhuizen was hoofdredacteur van de Nieuwe Zeister Courant en opinieredacteur bij het Utrechts Nieuwsblad. Tegenwoordig schrijft hij boeken over verschillende onderwerpen.
Bert van Nieuwenhuizen was hoofdredacteur van de Nieuwe Zeister Courant en opinieredacteur bij het Utrechts Nieuwsblad. Tegenwoordig schrijft hij boeken over verschillende onderwerpen.

‘Kom op, burgemeester, geef ons wat meer inzicht’

14 juni 2017 om 14:00 Politiek

Koos Janssen (61) wil graag nog 6 jaar burgemeester van Zeist blijven. Hij werd op 16 januari 2006 benoemd als burgemeester en wil graag een 3e ambtstermijn. Vorige week heeft de gemeenteraad een vertrouwenscommissie ingesteld die de Commissaris van de Koning moet laten weten of de raad instemt met herbenoeming. Bert van Nieuwenhuizen, oud-hoofdredacteur van de Nieuwe Zeister Courant, vindt dat het anders moet. “Hoe zit het met die 62.000 Zeistenaren die níet in die vertrouwenscommissie zitten?”

Zeist - Formeel is de herbenoeming een zaak voor de minister van Binnenlandse Zaken en Koning Willem-Alexander, die allebei hun handtekening moeten zetten. Maar in de praktijk ligt de sleutel in handen van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Zeist, die beslist. “Over die vertrouwenscommissie hoeft burgemeester Janssen zich geen zorgen te maken, maar hoe zit het met ons burgers?” vraagt Van Nieuwenhuizen zich af. “Wij mogen alleen maar afwachten wat er achter gesloten deuren besloten wordt. Maar wat weten we eigenlijk van burgemeester Janssen, van zijn ideeën, zijn gedachten en zijn visie op Zeist voor de komende jaren?” Uit zijn columns worden we niet veel wijzer, betoogt de oud-hoofdredacteur. “De passie van de burgemeester voor de lokale democratie, die blijkt duidelijk uit zijn columns”, zegt Van Nieuwenhuizen, “maar hoe die ingevuld moet worden, daar blijft hij nogal vaag over. Zou het geen aardig idee zijn om ons burgers wat nauwer te betrekken bij zijn komende herbenoeming? Burgemeester, waarom organiseert u het komend halfjaar niet een of meer hoorzittingen waar de burgers u vragen kunnen stellen over het gemeentelijk beleid en de toekomst van de gemeente en waarbij u dan iets van uw visie op die toekomst kan laten zien en horen. Hoe gaat Zeist het steeds maar ouder worden en meer zorg vergen van de bevolking in de komende decennia te lijf. Hoe gaan de vijf grote scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs zich ontwikkelen als er minder leerlingen komen. Ik zou zo graag eens weten hoe u erover denkt en vooral: hoe u in die laatste ambtsperiode daarmee denkt om te gaan. Kom op, burgemeester Janssen, geef ons burgers in het kader van de lokale democratie, eens wat meer inzicht in uw inzichten. Dat zou ook meer glans geven aan uw herbenoeming.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie