Afbeelding

SV Zeist ‘wordt weggegumd en verliest z’n identiteit’

1 maart 2017 om 10:04 Politiek

Zeist - SV Zeist verhuist naar Sportpark Noordweg en Sportpark Blikkenburg wordt fors uitgebreid. Dat (en meer) stelt het college van b. en w. voor in het masterplan Buitensportaccommodaties. Vorige week lieten de betrokken sportverenigingen horen wat ze daar van vinden. De meeste verenigingen zijn enthousiast. SV Zeist niet.

Beter betaalbaar

Met het masterplan wil de gemeente de buitensportaccommodaties toekomstbestendig en beter betaalbaar maken: “Betere kantines en kleedkamers, velden die voldoen aan de eisen van de bond en minder afgelaste wedstrijden.” Het plan gaat alleen over de sportvelden die van de gemeente zijn: de hockeyvelden en tennisbanen zijn particulier eigendom. Ook de velden van DOSC en Austerlitz zijn buiten beschouwing gebleven omdat de gemeente die in ieder geval in stand wil houden. Een klankbordgroep heeft 2 varianten opgesteld en het college heeft een keuze gemaakt. De gemeenteraad neemt eind maart een besluit.

Korfballers

Sportpark Blikkenburg wordt in dat plan ook de thuishaven voor de korfbalverenigingen. Het Bisonpark blijft na het vertrek van RDZ beschikbaar voor ongeorganiseerde sport- en andere activiteiten. Voetbalvereniging Jonathan (ledental verdubbeld in de laatste 10 jaar) is blij dat er straks meer velden beschikbaar lijken te komen.

Insprekers

Drie insprekers namen het vorige week in een overvolle raadszaal op voor SV Zeist, bij de Ronde Tafel over het Masterplan Buitensportaccommodaties. In dat plan wordt voorgesteld om de 104-jarige vereniging te verplaatsen naar Sportpark Noordweg, bij Saestum. “Houd toch alsjeblieft rekening met de identiteit van onze club”, zei bestuurslid Ron Veenendaal.

Doodvonnis

“Cynisch”, vond hij het dat straks in de raadsvergadering van 28 maart het “doodvonnis van het sportpark Dijnselburg door de raad getekend wordt op de dag dat SV Zeist 104 jaar wordt. U kunt u voorstellen hoe het voelt voor een vereniging met een zeer roemrijke historie binnen het voetbal en de gemeente Zeist.”

Sport-driehoek

SV Zeist heeft het gevoel dat er onvoldoende is gekeken naar het plan om op Dijnselburg een sport-driehoek te maken van de sporthal, de atletiekbaan en de velden van SV Zeist. Het pleidooi voor de plek kreeg steun van Ad Huijsmans van atletiekvereniging Fit: “we hebben geprobeerd SV Zeist voor de poorten van de hel weg te slepen”. Hij wees op de opkomst van nieuwe sporten en de groeiende groep mensen die niet georganiseerd willen sporten: “het gebied rond Dijnselburg is hier heel geschikt voor.” Volgens Veenendaal is er een commerciële exploitatie mogelijk.

Emoties lopen hoog op

SV Zeist wordt “weggegumd”. Dat vond Reiny Westerveld, lid van de 100-jarige voetbalvereniging. Het plan waardoor de club het “mooiste sportpark van Zeist” moet verlaten doet de emoties in de vereniging hoog oplopen, vertelde hij. Hij wees ook op de gunstige ligging: “90 procent van de leden woont binnen 5 minuten fietsen van Dijnselburg.”

Grondaankoop

Het plan gaat in de ogen van SV Zeist voorbij aan een grote onzekere factor. Om de club bij Saestum te kunnen vestigen moet er een stuk grond aangekocht worden dat nu in handen is van een particuliere eigenaar en de gemeente De Bilt. Westerveld: “Denk je dat die eigenaar niet weet welke plannen de gemeente heeft? Wat doet dat met de prijs?”

Zorgen in de buurt

Buurt- en Belangenvereniging Huis ter Heide maakt zich zorgen over de toekomst na het vertrek van SV Zeist. “Het mag niet zo zijn dat onze buurtschap de dupe wordt, zoals eerder bij het verplaatsen van garages uit het centrum van Zeist, waarvoor een half bos op de schop moest.”

Korfballers RDZ enthousiast

Kortbalvereniging Recht Door Zee is blij met het plan om de vereniging op Sportpark Blikkenburg onder te brengen. “De bond stelt in 2026 kunstgras verplicht en dat is op het Bisonpark niet haalbaar.” Op Blikkenburg komt in de plannen ook een sporthal en RDZ is blij dat die dan vlakbij de kantine ligt.

Wel op de kleintjes letten

FZO en Patria voetballen op dit moment al bij Blikkenburg. Beide verenigingen kunnen zich vinden in de plannen. Oud-voorzitter Richard Beukhof van FZO hoopt dat er kansen liggen om de velden en accommodatie te verbeteren. Hij nam het op voor het belang van de kleinere clubs, die zorgen voor diversiteit in het sportaanbod. “Let op het gevaar van verdringing van kleinere verenigingen door ongeremde groei van collega-verenigingen.”

Ook Piet Baauw, voorzitter van Patria, wees daarop. “Wij zetten ons in voor de zwakkeren in de samenleving en misschien zou daar aandacht voor moeten zijn.” Als de velden van FZO mogelijk ook door zijn club bespeeld worden (dus op zaterdag én zondag) moet er wel kunstgras komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie