Walter van Dijk van VVD Zeist.
Walter van Dijk van VVD Zeist. Foto: VVD Zeist

Zeist, het mooiste dorp

9 maart 2022 om 11:00 Politiek

ZEIST Zeist is met al haar bossen, parken en monumenten voor mij het mooiste dorp van Nederland. Tegelijk kan het nog beter.

door Walter van Dijk van VVD Zeist

Als VVD Zeist vinden we dat we daarbij vooral gebruik moeten maken van de kennis, kunde en grote betrokkenheid van onze inwoners. De VVD stelde vier jaar geleden voor met een Inwonersakkoord te komen. In gesprekken met de inwoners heeft het coalitieakkoord vervolgens invulling gekregen. We hebben dit vorig jaar opnieuw gedaan, dit keer met de Inwoners Advies Commissie, die een financieel tekort van 5M heeft opgelost. In het NOS-journaal werd deze IAC onlangs genoemd als goed voorbeeld van de nieuwe bestuurscultuur waarbij goed gebruik wordt gemaakt van de kracht van inwoners.
Een grote betrokkenheid van inwoners zien we ook rond duurzaamheid. We zien de Zeister samenleving volop initiatieven nemen. Dat levert mooie organisaties op zoals Mijn Groene Huis, dat inwoners helpt bij keuzes rond isolatie en energieopwekking. Inwoners nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen omgeving en de overheid stimuleert waar nodig maar loopt niet in de weg.

UITSTEKEND VOORBEELD

We zien een vergelijkbaar initiatief al langer in de zorg. Austerlitz Zorgt wordt zelfs landelijk als een uitstekend voorbeeld gezien van een zorgcoöperatie die in staat is om zorg en hulp voor ouderen zelf te organiseren. Met steun van de gemeente zorgen de inwoners er voor dat oudere inwoners van Austerlitz zo lang mogelijk en ook zo zelfstandig mogelijk in hun dorp blijven wonen.

En ook op het vlak van veiligheid zien we deze grote betrokkenheid terug. De overheid heeft de dure plicht om onze veiligheid te bewaken. Tegelijk helpt het de politie dat zoveel inwoners alert zijn en meedoen aan Whatsapp-groepen, Burgernet of Waaks (voor hondenbezitters).

In de komende raadsperiode zetten we als VVD Zeist in op een grotere rol van omwonenden bij de inrichting van de openbare ruimte. De ontwikkeling van nieuwe woningen stimuleren we graag, maar wel op een manier waarbij we draagvlak in de buurt goed verankeren. Samen met de wijk- en buurtorganisaties willen we concrete afspraken maken over inspraak en participatie.

Zeist blijft goed, wordt beter.

Dit artikel wordt u aangeboden door VVD Zeist

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie